Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чи потрібно лікувати дітям молочні зуби?

Дитячі молочні зубки - дуже крихітні, дуже недовговічні і дуже радують око батьків. Особливо коли вони здорові, гарні і найчастіше помітні крізь щиру посмішку дитини.

Але якщо зубки не можуть порадувати своїм здоров'ям, то вже не так багато радості вони доставляють і своєму господарю, і його батькам. Самі згадайте, скільки разів доводилося чути від свого малюка, що він не хоче дружити з кимось зі своєї групи дитячого садка, адже у тієї дитини чорні зуби.

Ну, ситуація така вельми двояка. Так, діти часто приймають або відштовхують інших дітей тільки через їх одяг, гаджети, зачіски, особи і багатьох інших виключно зовнішніх факторів. Тому чорні молочні зуби іншої дитини, природно, можуть відштовхнути дітей один від одного. Але що робити батькам такої «чорнозубої» дитини?

З одного якогось боку, можна нічого не робити - начебто як і не обов'язково, адже через пару років вони випадуть і на їх місці почнуть своє життя нові, не обтяжені кольором зуби. Однак, швидше за все, це є помилкою. Потемнілі зуби говорять про те, що в роті малюка порушений бактеріальний фон. І коли починають рости корінні зуби, то цей фон нікуди не дівається. І, як неважко здогадатися, цей же фон переноситься і на нові зуби. Тобто якщо не вилікувати молочні зуби малюка до появи корінних зубів, то потім лікувати потрібно буде вже корінні зуби, а це зовсім інші ціни - самих зубів більше, лікування більш складне, деякі процедури протипоказані до певного віку і так далі.

І напрошується висновок, що лікування дитячих молочних зубів завжди і повністю обов'язково. Але немає. Важко сказати на щастя чи ні, але бувають випадки, коли лікування дійсно не потрібно. Наприклад, сколений шматочок молочного зуба нарощувати навряд чи хтось стане - це ніяк не відіб'ється на корінних зубах дитини, ніякої бактеріологічної загрози такої скол не несе в собі, а жувальну функцію запросто візьмуть на себе сусідні зубки. Тобто якщо не нарощувати такий зубок, нічого страшного в житті зубів дитини не станеться - ні зараз, ні потім.

Інший приклад - сріблення зубів. Іноді бувають випадки, коли дітям лікують карієс так званим сріблення. Так, толк від цієї процедури, можливо, і є, але зуби стають ще темнішими, ніж при карієсі. І потім, коли дитина починає ставати ізгоєм в дитячому середовищі, батьки починають шукати клініки, які здатні боротися з наслідком такого рішення. Наприклад, установкою дитячих зубних коронок. Процедура безболісна, але вельми дорого. Зате при такому положенні справ, з одного боку, у дитини повністю вилікувані зуби (сріблення дає свої плоди), а з іншого боку - коронки можуть бути від природного кольору, до неймовірно білого і навіть ... кольорові!

Виходить, що питання про необхідність лікування дитячих молочних зубів індивідуальний в кожному конкретному випадку, з кожним конкретним дитиною. Тому, можливо, є сенс сходити на консультацію до одного, а може і до двох-трьох фахівців (тим більше, якщо консультація безкоштовна), і поставити їм прямі питання:

Що буде, якщо ми цього не зробимо?
Яка ймовірність, що буде саме такий розвиток подій?
Який з варіантів вирішення питання найменш витратний?
Просто? Так! Ефективно? Звичайно! І в підсумку залишаться задоволені всі: і дитина, і батьки, і дитячі стоматологи. Майже ідеальний розклад!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь