Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Армування сіткою-рабицею: чи припустимо це?

Міцність будівлі багато в чому залежить від армуючих матеріалів. Однак багато хто намагається вбити відразу двох зайців - і будівлю зміцнити, і заощадити на арматурі. Дійсно, вартість армуючої сітки досить висока. У цьому випадку на думку спадає скористатися значно доступнішою сіткою рабицею (для придбання такої сітки можете перейти на сайт ТОВ "Харків сталь"), благо на вигляд вони майже ідентичні. Чи можлива така заміна, і чим вона може загрожувати?

Чи можна при зведенні фундаменту замінити армуючу сітку рабицею?
Фахівці в один голос говорять, що цього робити не можна ні в якому разі. Щоб зрозуміти їх аргументи, потрібно усвідомити, що армування необхідно для того, щоб фундамент не прогинався під власною (та будови) вагою.

Отже, арматура повинна бути дуже міцною, щоб виключити можливі вигини фундаменту. Такі вигини більш ніж вірогідні, оскільки сам грунт має досить пластичні властивості, втім, як і утеплювач або щебінь.

Що ж стосується рабиці, то її властивості діаметрально протилежні спеціальної арматури, і фактично не несуть ніякої зміцнює функції. Можна сказати, що укріплений рабицей фундамент є звичайним неармованим фундаментом. Купівля ж рабиці - не що інше, як викидання грошей на вітер. Навіть найпримітивніша справжня арматура дасть більший ефект.

Рабица може використовуватися тільки для посилення зчеплення з сусідніми елементами, і тільки в тому випадку, якщо конструкція спочиває на міцній основі. Наприклад, мелкоячеистую рабицю можна використовувати для бетонної підлоги. Однак важливо розуміти, що, коли конструкція спочиває на дуже міцному і жорсткому підставі, потреби в армуванні немає взагалі, так що можна сказати, що рабиця і в цьому випадку буде зайвою.

Армування вимощення рабицею: чи припустимо?
В цьому випадку рабиця теж не підходить, оскільки підстава знову-таки рухливе, і вимощення не стане захищена від змін рельєфу грунту.

Єдине, для чого рабиця цілком придатна - це для робіт з оштукатурювання стін, особливо для зовнішніх. Природно, вічко сітки повинно бути по можливості якомога дрібніше. Таким чином можна зробити штукатурку дуже міцною, і для досягнення цієї мети рабиця підходить дуже добре.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь