Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

НБУ випустив в честь ракети КБ «Південне» «Зеніт-3SL» пам'ятну монету

Випуск монети приурочений до першого запуску «Зеніт-3SL», який відбувся 20 років тому, 28 березня 1999 року. Дана модифікація ракет-носіїв сімейства «Зеніт» була створена спеціально для міжнародної програми «Морський старт». У КБ «Південне» внесли зміни в двоступеневу ракету «Зеніт 2» (1985 року), застосувавши до неї в якості третьої ступені космічний розгінний блок ДМ-SL. Це дозволило запускати носій з плавучої платформи «Одіссей» в Тихому океані.

Всього за програмою «Морський старт» було зроблено 36 запусків «Зеніт-3SL», лише три з яких завершилися невдачею, що говорить про високу надійність української розробки.

Незважаючи на те, що основним розробником ракети є КБ «Південне», в її конструкції використано до 70% комплектуючих, розроблених підприємствами РФ. Саме це зробило неможливим подальше використання «Зеніт-3SL» після 2014-го року. Тоді в зв'язку з анексією Кримського півострова і конфліктом на Донбасі, Україна була змушена розірвати співпрацю з Росією в космічній сфері та припинити участь в програмі «Морський старт», основним власником якої на той момент була російська РКК «Енергія».

Протягом 3-х років Росія намагалася знайти адекватну заміну «Зеніт», але так і не змогла. У 2017-му році новий власник «Морського старту», ​​міжнародний холдинг з російським капіталом S7 Space уклав контракт з українським «Південмашем» на поставку 12 ракет «Зеніт-3SL», однак, незабаром оголосив, що не планує продовжувати співпрацю, а українські ракети замінить на нову російську розробку «Союз-5».

Дана заява фактично ставить крапку в 20-ти річній історії «Зеніт-3SL», оскільки без російських комплектуючих ракета не може продовжувати своє існування, а замінити їх на китайські або європейські аналоги - дорого і нераціонально. Про це на міжнародній космічній конференції, що пройшла цієї весни в стінах КБ «Південне», авторитетно заявив колишній директор «Південмашу» і другий президент України Леонід Кучма.

Доводиться констатувати, що Україна втратила найкращу свою ракету-носій на сьогоднішній день, і замінити її поки нічим. Єдиний перспективний проект КБ «Південне», який перебуває в стадії реалізації, - це «Циклон-4М», що розробляється спільно з канадцями. Решта розробки знаходяться лише на етапі паперових проектів або ідей. У світлі такого стану речей, випуск ювілейної монети, про що йдеться за даним посиланням https://yuzhnoye.com.ua/nacbank-vypustil-v-chest-rakety-kb-yuzhnoe-zenit-3sl-yubilej, до 20-ти річчя ракети «Зеніт-3SL», виглядає лише як чергове підтвердження її забуття. Адже пам'ятні монети тому і випускають, щоб вони нагадували нам про те, що відійшло в минуле і чого вже не повернути.

Хочеться вірити, що тією ж монетою справа не закінчиться в підсумку і для всієї ракетно-космічної галузі України, яка стагнує всі роки Незалежності.

 



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь