Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Типи інтернет-кабелів «кручена пара»

Назва кручена пара сталося не випадково і безпосередньо пов'язане з пристроєм кабелю. Якщо зі шнура зняти захисний полімер, то ви побачите кілька пар дрібних проводів скручених між собою спіральним чином.

Кількість і колір маленьких проводів залежать від типу кабелю. Вони класифікуються за ступенем захисту, пропускної спроможності і кількості жил.

  1. UTP - найпоширеніший тип кабелів, який використовується в більшості домашніх мереж. Відмітна особливість - низький рівень захисту без екранування. Придбати його можна на этой странице.
  2. FTP - у виробництві таких кабелів застосовується так зване фольгирование, яке захищає шнур не тільки від зовнішніх механічних впливів, а й від силових перешкод інших ліній.
  3. STP - найнадійніший варіант з усіх. У виробництві також застосовується фольгирование, але не тільки самого зовнішнього шару, а й кожного маленького проводка окремо. Зрозуміло, такі кабелі найдорожчі. Вони не призначені для домашнього використання і підходять для великих вузлових мереж з великою кількістю джерел силових перешкод.

Всі типи оптоволоконних кабелів можуть бути 1-жильними і багатожильними. Перші погано піддаються деформації, але мають високий показник стабільності сигналу. Другі більш еластичні, але працювати з ними значно складніше. Найчастіше користувачів цікавить, як обжати інтернет кабель в 8 жив.

Також шнури розрізняються за типом пропускної здатності. Основні найменування: CAT5, CAT5e, CAT6, CAT6a. На оплетке кожного кабелю можна знайти відповідне позначення.

Інструменти, які будуть потрібні для обтискача

Насамперед підготуйте кілька конекторів формату RJ 45. Краще взяти відразу кілька, тому що робити обтиск без крімпер (спеціальний інструмент, призначений для роботи з інтернет-кабелями) дуже важко і не факт, що процес завершиться успішно з першого разу.
Сам крімпер або, як його ще називають «обтискач». Вони також бувають різних видів: для конекторів певного типу, або ж багатофункціональні, які підійдуть для будь-яких типів контактних роз'ємів.
За бажанням можете придбати відповідні гумові насадки, які одягаються поверх коннектора і захищають провід від перегину. Крім того, вони не дозволяють проводу вискакувати з гнізда.

Схема розташування проводів

Це найважливіша частина теорії, яку необхідно знати перед практикою. Інтернет-кабель працює правильно тільки в тому випадку, якщо дроти вставлені в коннектор певним чином. Залежно від типу підключення і кількості кручених пар, порядок може відрізнятися. Існує два основних види підключення: прямий (568В) і перехресний (568А).

Перший вид використовується при підключенні комп'ютера до роутера. Другий вид необхідний, коли потрібно з'єднати ПК з ПК, маршрутизатор з маршрутизатором і так далі.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь