Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Вибираємо ліжко: що потрібно враховувати в першу чергу

Найчастіша помилка при покупці ліжка для довгого користування - вибір тільки за зовнішнім виглядом. Враховувати потрібно все: розміри, матеріал, додаткові функції і навіть комплекцію сплячого. Як не упустити найважливіше і не відволікатися на дрібниці - розбираємося разом з експертами.

Почнемо з маленької хитрості: дизайнерське оформлення ліжка дуже часто пропонується в декількох варіантах на вибір. Але якщо вас не влаштовує внутрішній короб або опора для матраца, продавець навряд чи піде вам назустріч безкоштовно, якщо така модифікація можлива.

Основні елементи ліжка - це форма, каркас, основу і системи зберігання. А значить, визначитися з ними потрібно заздалегідь - як і з розмірами ліжка, з яких логічно почати.

Форма і розміри ліжок

Ще в недавньому радянському минулому, де все робилося по ГОСТу, розмірних стандартів для ліжок було два - односпальні та двоспальні моделі. І ті, і інші були однакової довжини (від 186 до 205 см), але різної ширини: односпальні - 70-90 см, двоспальні - 110-180 см.

Після розпаду СРСР до вітчизняних стандартів додалися європейські та американські зразки: підліткові, полуторні, «кінг-сайз» та інші. Межі розмірних стандартів швидко стерлися. Ліжка з однієї категорії стали сильно відрізнятися, що ускладнило вибір.

Експерти рекомендують орієнтуватися не на визначення виробників, а на ваші особисті поняття про комфорт. Щоб придбати зручне та практичне ліжко без механізму, переходьте за посиланням.

Визначаємо оптимальний розмір спального місця

Зручне місце для сну визначається трьома параметрами:

  1. Довжина. Вибираючи двоспальне модель, потрібно орієнтуватися на самого рослого з пари. Додайте 10-15 см до його зростання, при такій довжині ноги сплячого НЕ будуть упиратися в ногах або виходити за межі ліжка.
  2. Ширина. Закиньте руки за голову, лікті розведіть в сторони. Відстань між ліктями - це приблизна ширина спального місця, на якому зручно перевертатися і займати звичні пози. Якщо ліжко розрахована на двох - відповідно, її потрібно «вимірювати» удвох. Для максимального комфорту вибирайте модель найбільшої ширини (наскільки це дозволяють габарити спальні). Стосовно до двоспальному ліжку це 180 см.
  3. Висота. Визначається моделлю ліжка і матраца. Спальна поверхня повинна знаходитися не нижче рівня колін, тоді вам буде зручно і лягати, і вставати. Орієнтуйтеся на 50 см від підлоги (плюс-мінус 5 см). Це середня висота, комфортна практично для всіх.

Виняток - люди похилого віку, яким складно вставати. Їм потрібно індивідуально підбирати моделі, де спальна поверхня розташована на рівні стегна або вище. І це не повинні бути ліжка з дуже широким бортом: людям у віці буде складно і лягати, і підніматися.

«Оригінально» - не завжди означає «зручно»

Нестандартні ліжка овальної, круглої, дугоподібної форми займають багато місця і негармонійно виглядають в приміщенні площею менше 30 кв.метрів. Вони вважаються двоспальним варіантом, але через округлої форми місця може не вистачити, якщо хтось із сплячих дуже високого зросту. Складно підібрати і постільні приналежності - матрац і білизну доведеться купувати під замовлення. Класичні прямокутні ліжка більш практичні у всіх відносинах.

У шоу-румі магазину меблі візуально здається менше. Щоб не помилитися з розмірами, намалюйте план кімнати в потрібному масштабі з пропорційно вписаною ліжком. Так легше зрозуміти, чи підходить ця модель для вашої спальні

Підстава ліжка

Підстава (дно) - частина конструкції, на яку укладається матрац. Воно може бути:

  1. суцільним (лист МДФ, ДСП),
  2. сітчастим (металева сітка, закріплена на контурі),
  3. рейковим, або ламельного типу (дерев'яні та пластикові ламелі).
  4. Кращий варіант для ліжка - підстава під матрац з ламелями. Це тонкі пластини з дерева або пластика. Вони закріплюються в ламеледержателях металевого каркаса. Під вагою сплячого вони прогинаються і приймають потрібну форму - працюють разом з матрацом, посилюючи його анатомічні можливості.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь