Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як правильно відібрати картоплю для посадки в наступному році

Існує кілька нескладних правил і невеликих секретів, дотримуючись яких будь-який городник зможе забезпечити себе якісним картопляним «посівматеріалом» з гарантією гідного майбутнього врожаю.

Досвідчені городники проводять відбір майбутнього посадкового матеріалу безпосередньо на ділянці під час викопування врожаю картоплі. Така невелика хитрість полягає в тому, що саме під час збирання бульб городник може не тільки бачити відповідні «екземпляри» овочів для майбутнього посадкового матеріалу, а й вирослі з ними по сусідству в одній лунці картоплини. Тим самим можна об'єктивно оцінити загальну врожайність картоплі.

Разом з цим городники зі стажем починають відбір посадкового матеріалу ще навіть до початку «копки» коренеплодів - візуально станом і зовнішнім виглядом куща. Фахівці більш ніж упевнені, що під густим і з здоровою наземною частиною рослини апріорі не можуть дозрівати низькоякісні картоплини. Такі кущі досвідчені городники радять відзначити перед початком збирання врожаю, щоб не сплутати їх безпосередньо під час копання картоплі. Придбати якісний картофель на посадку можна на сайті https://kartofel.in.ua/.

Ще одним маленьким секретом є те, що на насіння варто відбирати плоди з-під повністю «дозрілих» кущів з всохлими стеблами. Якщо городник спостерігає, що до збору врожаю залишається не так багато часу, а «бадилля» не поспішає засихати, можна виконати наступну нехитру операцію.

У всіх намічених раніше «на насіння» кущів, приблизно за 10-12 днів до початку копки картоплі, зрізати абсолютно все стебла. Це допоможе картоплині дозріти - «наростити» грубу шкірку, що захищає плоди від пошкоджень і подальшого їх псування.

Правила відбору плодів картоплі на насіння

Досвідчені городники знають, що існує ряд істотних ознак, за якими легко точно визначити якість бульб і вирішити, наскільки вони підходять в плані майбутнього «посівматеріала».

В першу чергу слід усвідомити, які кущі є практично «ідеальними» для відбору з-під них картоплі на насіння.

  1. Загальна кількість картоплин під кущем має бути не менше 8 штук.
  2. Як мінімум половина бульб повинні бути великими.
  3. Плоди не повинні мати пошкоджень, нанесених шкідниками.

Досвідчені городники звертають увагу, що для збереження врожайності картоплі ні в якому разі не рекомендується відбирати посадковий матеріал з кущів з великою кількістю картоплин, але в той же час з низькою їх якістю.

Вага та розмір «ідеальної» картоплини на насіння

Фахівці та агротехніки зі стажем вважають, що найоптимальніша вага картоплі, що відбирається на посадку при зборі врожаю, повинна складати приблизно 100 грам, але ніяк не менше цього. Щоб визначити це, зовсім не обов'язково мати з собою на ділянці кухонні ваги. Стограмова бульба дорівнює приблизно за розміром гусячому яйцю.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь