Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати холодильне обладнання - чиллери для молока

Сучасні чиллери

Розвиток технологій охолодження молока безпосередньо пов'язаний з такими вимогами молочних виробництв, як безпека, ефективність, економічність, підвищення якості сервісного обслуговування. З урахуванням цих тенденцій змінюються підходи до проектування установок для отримання крижаної води. Тому важливо розуміти, які конструкторські рішення сприяють підтримці оптимального температурного режиму технологічних процесів і, отже, підвищенню рентабельності підприємства.

На ринку існує поки невеликий вибір рішень: чиллери, розраховані на постійне теплове навантаження (подивитись асортимент промислових чиллерів для молока можна подивитись тут: termocom.com.ua/chilleri/chillery-dlya-molochnoj-promyshlennosti), і льодоаккумулятори (лаки), що працюють на піку холоду. Також існують комбіновані схеми, в яких в різних поєднаннях використовуються і чиллери, здійснюють попереднє охолодження, і лаки, доохлаждается продукцію на піку.

Типові схеми чиллерів

Безсумнівною перевагою чиллерів є можливість роботи з будь-яким навантаженням. Навіть якщо він не справляється з її піком, то після нього швидко відновлює кондиції крижаної води.

В даний час для виробництва крижаної води великого поширення набули одноконтурні чиллери з плівковими випарниками і установки на базі одноконтурних пластинчастих напівзварних теплообмінників затопленого типу. Хочеться відзначити, що в деяких статтях про обладнання для молочної промисловості наводяться відомості, згідно з якими отримувати воду температурою 1 С можна тільки на плівкових випаровувачах (і ще за допомогою лаків). При цьому в діапазоні 0,5-1 С, але з більш високими ККД і енергоефективністю дозволяє працювати затоплена схема.

Досвід експлуатації систем з плівковим випарником протягом 7-8 років показує, що ефективність їх роботи дуже залежить від забруднень, під які вони підпадають за рахунок відкритості пристрою. При цьому промити їх повністю практично неможливо, так як вони є нерозбірними. Забруднення ж призводять до зниження ККД і зростанню енергоємності виробництва холоду. І на підприємстві часто немає технічної можливості діагностувати причину втрат.

Тому набагато ефективніше використовувати напівзварні теплообмінники з затопленою схемою подачі холодоагенту. По-перше, у них немає застійних зон, де можуть накопичуватися забруднення. По-друге, щодо тиску насоса подачі води легко визначити, забруднений теплообмінник. І в разі потреби його можна прочистити, підключивши до системи СІП-мийки або використавши штатну систему.

Підвищення енергоефективності також сприяє використання в якості холодоагенту фреону замість аміаку. До цього прийшли фахівці, які за рахунок зміни охолоджуючої рідини здешевили кіловат виробленого холоду і виграли в займаних устаткуванням площах.

Чиллери нового покоління

З урахуванням недоліків стандартних схем були розроблені найбільш прогресивні системи - чиллери на основі одноконтурного пластинчастого полусварного теплообмінника затопленого типу на фреоні. Перші системи на основі одноконтурного пластинчастого полусварного теплообмінника затопленого типу з'явилися, звичайно, за кордоном.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.