Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Значення навчання з охорони праці

Будь-яка організація або підприємство це система. Ця система буде злагоджено і ефективно працювати за умови якісно виконуваних обов'язків будь-якої структури і підрозділи. Тому керівники будь-якого підприємства повинні своєчасно проходити, і проводити навчання за спеціальностями, а також напрямками, які зможуть підвищити ефективність виробництва.

Одним з таких напрямків на виробництві є охорона праці. Охорона праці на виробництві є системою інформування персоналу і керівного складу щодо нормативних актів, за допомогою яких регламентується робота, а також забезпечуються безпечні умови праці. Для того, щоб керівники підприємства завжди були в курсі мінливих нормативних документів, а також підтверджували свою кваліфікацію необхідно раз на кілька років проходити навчання з охорони праці.

Для того, щоб скористатися послугами навчального центру необхідно зайти на сайт https://kta.biz.ua/dozvoly.html і заповнити заявку онлайн. Також можна зателефонувати за вказаними номерами, після чого фахівець центру зв'яжеться з вами і відповість на всі ваші запитання про дозволи держпраці.

Після проходження навчання вам видається протокол про проходження курсу, а також посвідчення цей факт підтверджує. Тривалість курсу становить 72 години і включає в себе наступні етапи:

  1. зміни та нові нормативні документи в сфері охорони праці
  2. застосовується практика законодавства з охорони праці
  3. проходження перевірок державної інспекції праці. Видаються опитувальні листи.
  4. відбувається оцінка ризику, а також навчання по їх управлінню
  5. розробка і впровадження ефективної роботи охорони праці на підприємстві.

Також варто відзначити, що навчання по підвищенні кваліфікації необхідно проходити працівникам безпосередньо пов'язаним з системою охорони праці раз в 5 років. Тим самим працівники виробляють інформування ВІД, а також дотримання всіх необхідних умов повинні володіти повною інформацією, а також розбиратися в основних поняттях і останні зміни нормативних документів.

Кому потрібно проходити курси?

Програма навчання обов'язкове для всіх працівників підприємств. Такий стан викладено в статті 225 ТК. Навчання проводиться відповідно до Постанови 1/29. Основний персонал можна навчати в робочому режимі, не відриваючи від виробництва. Посадові особи повинні проходити програму в навчальному центрі.

Відповідальним особам

40 годинна програма призначена для фахівців з охорони праці, якщо в організації працює понад 50 співробітників. Навчання може проходити керівник, якщо його обов'язки не були покладені на підлеглих, а також фахівець з кадрів або майстер - якщо він призначений відповідальним за охорону праці відповідним указом з виробництва.

Членам комісії

Комісія з охорони праці становить 3-4 людини, навчальних працівників. Серед підприємств середнього і малого бізнесу це керівник і фахівець або технічне керівництво. Вони проводять інструктаж тільки після професійної перепідготовки або первинного навчання.

Керівникам

Курси з охорони праці повинні проходити безпосередні керівники підприємств. Це керівний склад відділів і директор. Якщо їх більше 4-5, пройти дистанційну підготовку в навчальному центрі простіше, ніж створювати комісію.

Співробітникам, що збираються у відрядження

Якщо працівник направляється у відрядження в якості керівника проекту, замовник його робіт може зажадати наявність документів, що підтверджують проходження курсів. Наприклад, при установці електроустаткування, налагодження промислового обладнання.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.