Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати професію?

Як вибрати роботу, на яку вам захочеться ходити ?! Давайте відверто, знайти своє покликання, а тим більше вибрати конкретну компанію для роботи складно. Ви ж знаєте, як це буває? Батьки з висоти свого досвіду наполягають, щоб ви стали стоматологом або юристом, друзі пропонують разом запустити стартап, а однолітки в цей час вже заробляють мільйони на своїх блогах. І що з усім цим робити, запитаєте ви?

Можна звичайно згадати ніж ви захоплювалися в дитинстві, але що робити, якщо в дитинстві ви мріяли стати чарівником? Романтично, але жодного разу не реалістично! Не слухайте батьків і не орієнтуйтеся на блогерів, вибирайте головою разом з https://rbt.net.ua/specialnosti/economika/ і користуйтеся перевіреним способом - матрицею прийняття рішень!

Яку професію обрати?

Матриця рішень

У матриці прийняття рішень 5 етапів! Давайте розберемо кожен з них!

Отже, ви не знаєте, ким хочете стати, тому перше, що вам необхідно зробити - Інформатика і зв'язок! Розділимо всю професійну сферу на три галузі: промисловий сектор, торгівля і послуги.

Тепер задайте собі кілька питань:

  1. Мені подобається працювати руками або головою?
  2. Що у мене виходить робити добре, а що не дуже?
  3. Скільки часу я готовий приділяти роботі?
  4. Яку зарплату я хочу?

Ви довго думаєте і починаєте розуміти, що хочете працювати головою і за великі гроші і готові практично повністю присвятити себе кар'єрі! Але все ж більше подобається працювати віддалено, за вільним графіком. А ще вам не подобається спілкуватися з людьми і виступати перед великими аудиторіями. Вам набагато цікавіше посидіти де-небудь з ноутбуком і, наприклад, знайти баггі, в новому обладнанні. Ну що ви вже зрозуміли, яка професія вам підійде?

Якщо ж ви не можете вибрати конкретну професію, то почитайте огляди в інтернеті та інтерв'ю тих, хто вже працює. І ось ви почитали і вже зрозуміли, що найближче для вас програмування.

Отже, поїхали далі!

Другий етап! Вибираємо роботодавця!

Перш за все, запишіть всіх, хто приходить вам в голову, а потім додайте їх конкурентів. З усього списку слід вибрати три, які найбільше вам подобаються.

Наприклад, Велика міжнародна компанія, Російська IT-корпорація і маленький стартап в Америці.

Третій етап! Визначити критерії вибору!

Складіть список факторів, які хвилюють вас в роботі в першу чергу.

  1. Швидкий кар'єрний ріст
  2. Особистий кабінет
  3. Велика зарплата
  4. В офісі чай і печиво
  5. Компанія оплачує додаткові курси
  6. Робота за кордоном
  7. Вільний графік

Четвертий етап! Пріоритезувати критерії

Дайте кожному з пунктів числове значення від 1 до 5, яке визначить його важливість у порівнянні з іншими. Чим обов'язковіша критерій, тим вище цифра.

Вам найважливіше кар'єрне зростання, потім зарплата і тільки потім можливість працювати за кордоном. Виходить, що до кар'єрного росту ви надасте цифру 5, зарплати 3, а роботі за кордоном 1.

Після цього створіть таблицю.

П'ятий етап! Розрахувати бали.

Оцініть компанії за обраними критеріями і заповніть порожні клітини таблиці, щоб було простіше оцінюйте за шкалою від -1 до 1. - 1 означає, що даний критерій в цій компанії зовсім не відповідає вашим очікуванням, а 1 - означає, що роботодавець може вам дати навіть більше.

Тепер найважливіше! Вважаємо підсумок!

Для цього значення з колонки бали множимо на відповідний вага критерію і підсумовуємо все набутих значень.

Вибирайте кар'єру з розумом!



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.