Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості мультимодальних перевезень вантажів

Мультимодальні перевезення мають на увазі застосування декількох видів транспорту для доставки вантажу. Така організація транспортування дозволяє прискорити процес і знизити його собівартість. При цьому на всьому протязі шляху за збереження вантажу відповідає одна і та ж компанія, тому для грамотного використання даного методу важливо враховувати особливості мультимодальних перевезень.

Що таке мультимодальні перевезення

Мультимодальні вантажоперевезення - це поетапна доставка товарів із застосуванням як мінімум двох видів транспортних засобів. Кількість варіантів, якими можуть здійснюватись міжнародні перевезення, не обмежена. Важливо, що керує всіма етапами переміщення вантажу одна логістична компанія.

Найчастіше всього мультімодальні перевезення використовують на міжнародних маршрутах, коли одного виду транспортного засобу недостатньо. Наприклад, при розташуванні пункту призначення на іншому континенті потрібне використання повітряних або морських шляхів сполучення. А від порту до кінцевої точки вантаж доставляють автотранспортом.

Даний тип транспортування актуальний і всередині країни. Через велику площі країни доставка товарів з одного регіону в інший може займати тижні. При цьому в деякі населені пункти можна дістатися тільки на автомобілі, а в інші - швидше на поїзді.

Особливості мультимодальних перевезень вантажів

Мультимодальні перевезення часто плутають з інтермодальними. Останні також мають на увазі використання декількох видів транспорту, однак відповідальність перед клієнтом несе не один оператор, а кілька компаній, що беруть участь в транспортуванні.

Крім цього, при мультимодальних перевезеннях оформляється один пакет документів. А в разі інтермодального відправлення кожна логістична компанія формує окремі транспортні накладні для своєї ділянки шляху.

Головна перевага мультимодальних перевезень перед інтермодальнимі- зручність оформлення для замовника. Клієнт співпрацює з однією компанією, яка несе повну відповідальність за вантаж, і в разі пошкоджень або зривів термінів не доведеться з'ясовувати, до якої фірмі пред'являти претензії.

Організація мультимодальних перевезень

Грамотно організувати доставку вантажу різними видами транспорту складно. Необхідно врахувати безліч чинників: від якості дорожнього покриття до кліматичних умов в дорозі. Схема роботи зводиться до опрацювання п'яти послідовних кроків:

  1. Аналіз характеристик вантажу - визначаються габарити, особливості товару, вимоги до зберігання і транспортування. На цьому етапі підбираються відповідні види ТС.
  2. Планування маршруту - оцінюється наявність доступних шляхів сполучення, можливих точок перевантаження товару.
  3. Підготовка документації - найважливіший етап планування, так як при неправильному оформленні документів можна не тільки забезпечити труднощі і затримки в дорозі, але і отримати штрафи або арешти.
  4. Аналіз ризиків - в процесі перевезення можливі форс-мажори, при яких потрібно швидко приймати рішення. Краще заздалегідь продумати варіанти виходу зі складних ситуацій.
  5. Упаковка вантажу і навантаження - для перевезення використовують спеціальні контейнери.
  6. Уніфікація вантажний одиниці допомагає оптимізувати процес перевантаження товарів.
  7. Логістична схема перевезення будується в залежності від виду вантажу, тому замовник повинен надати максимально повну інформацію про склад посилки. Якщо при перевірці даних з'являться невідповідності, замовнику випишуть штраф.

Після відправлення вантажу клієнту висилається детальний звіт про транспортування. Інформацію про видах транспорту і маршрут має право запросити і одержувач.

Готова схема мультимодальних перевезень включає в себе:

  1. почергове застосування декількох видів транспорту для доставки одного вантажу;
  2. контроль процесу перевезення на кожному етапі шляху;
  3. забезпечення зв'язку між усіма учасниками транспортування для оперативної передачі інформації;
  4. централізовану координацію дій всіх учасників процесу.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.