Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке "ламинатор" і як його вибрати?

Що таке ламінатори?

Ламинатор - пристрій для нанесення на паперову або картонну основу шару плівки. Його головні робочі елементи - вали: транзитний для переміщення об'єкта і притискної. Офісні ламінатори мають дві пари валів, а деякі професійні пристрої - навіть три пари.

За принципом роботи розрізняють два види ламінаторів - пакетні і рулонні.

При використанні пакетного апарату об'єкт поміщається в своєрідний конверт з плівки ламінації. Для її виготовлення два листа плівки певного формату споюють між собою клейовими сторонами один до одного.

Процес ламінування за допомогою такого пристрою виглядає наступним чином. Об'єкт укладають в плівковий конверт і пропускають через ламинирующий прилад, де конверт захоплюють рухомі вали. Під їх впливом клейовий шар нагрівається і міцно прикріплює плівку до листу.

За допомогою пакетних пристроїв обробляються одиничні екземпляри або матеріали, видрукувані малими тиражами: документи, посвідчення, буклети, бейджи, пропуски і деякі інші поліграфічні вироби. Такі прилади використовуються в офісах, державних установах, фотостудії, навчальних закладах і бюро перепусток.

На відміну від пакетних приладів, в рулонних пристроях, придбати які можна в компанії "Надежный Компаньон", використовується плівка, намотана в рулон. Для одностороннього ламінування береться один рулон, для двостороннього - два.

Перед роботою рулони горизонтально встановлюють на металеву штангу, щоб плівка, проходячи між валами, клейовим шаром накладалася на ламінований об'єкт. Листи подаються в такий прилад по направляючої, один за іншим, виходячи з вивідного лотка суцільний заламинировать стрічкою.

Для рулонного ламінування береться досить щільна плівка (100-250 мікрон). При двосторонньому ламінуванні такою плівкою поліграфічний виріб стає твердим, як пластикова карта.

Рулонні апарати застосовуються в офісах великих підприємств, копіцентрів, друкарнях, агентствах з виготовлення зовнішньої реклами.

За температурі валів ламінатори поділяються на два різновиди:

  1. з внутрішнім нагрівом;
  2. із зовнішнім нагрівом.

У пристроях першого різновиду нагрів здійснюється за рахунок інфрачервоного міні-Тена, розміщеного всередині валу. В ході робочого процесу плівка нагрівається і відразу розкочується вздовж об'єкта.

Моделі із зовнішнім нагрівом мають дещо іншу конструкцію. У них термопластини нерухомо фіксуються з зовнішньої сторони валів без дотику з ними. Інший варіант конструкції - термоелемент у вигляді полувал, наявний біля основного вала і призначений для попереднього прогріву плівки.

Вибираємо ламінатор

Отже, ви вирішили придбати апарат для ламінування. Насамперед визначтеся з типом пристрою. Рулонні прилади зазвичай використовуються для післядрукарської обробки форматів А3 і більше в промислових обсягах. Якщо ламінація великих тиражів вас не цікавить, подальший пошук ведіть серед пакетних пристроїв.

Спочатку оцініть розміри апарату. Найбільш компактні пристрої призначені для ламінування документів формату А6 і менш, тоді як великогабаритні моделі справляються з форматом А3 і більше. Подумайте, документи якого розміру плануєте ламінувати, і вирішите, наскільки в вашому випадку доцільна переплата за габарити.

Наступний важливий момент - матеріал корпусу. Найдешевше обійдуться апарати зі звичайним пластиковим корпусом, але при роботі з такими пристроями кожну годину доведеться робити перерву, інакше через перегрів зростає ризик деформації корпусу.

Прилади з корпусом з термостійкою пластмаси витримують до чотирьох годин експлуатації, а пристрої з металевим корпусом обганяють планку о восьмій годині.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.