Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Правила експлуатації посуду з тефлоновим покриттям, його плюси і мінуси

У першій половині двадцятого століття з'явилося винахід, яким активно користуються і сьогодні. Популярність серед населення воно придбала після того, як стало застосовуватися при виготовленні кухонного посуду. Цей винахід - тефлонове покриття, що значно полегшує процес приготування їжі. Матеріал має прихильників, противників і викликає серйозні суперечки.

Особливості покриття

Тефлон - це полімер тетрафторетилену, або, як коротко називають вчені-хіміки, - ПТФЕ. Речовина також має поширена назва - фторопласт-4. Використовується в промисловості, техніці, медицині, харчовій і текстильній галузі, наноситься на різні поверхні. Саме слово «тефлон» - зареєстроване торговельне найменування компанії DuPont (США). Дізнатись більше про нанесення тефлону на сковороду можна за посилнням.

Пластмаса має такі властивості:

Винахід тефлону сталося випадково навесні 1938 року. Американський вчений-хімік Рой Планкетт працював на той момент в компанії «Kinetic Chemicals» над черговим науковим відкриттям. Предметом вивчення був охолоджуючий газ. Винахідник закачав в балони тетрафторетилен і через деякий час з подивом виявив, що речовина набуло тверду форму, перетворившись в білий, схожий на парафін порошок.

Роботи по вивченню нового матеріалу тривали кілька років. У 1941 році була пройдена реєстрація та отримано патент. «Kinetic Chemicals» через вісім років увійшли в концерн «DuPont», який успадкував всі права на винахід. Рідкісні якості матеріалу використовуються в різних областях і в першу чергу для виготовлення посуду. Тефлоном покривають поверхню сковорідок, каструль для запобігання прилипання і підгоряння їжі.

Переваги і недоліки

До переваг сковорідок з тефлоновим покриттям (каструля, деко також можуть мати такий шар) відносяться:

Перераховані переваги залучають споживачів, тому на кухні вони активно використовують тефлонові сковорідки та інші ємності. Таке покриття гарантує комфортне приготування їжі без побоювань, що вона підгорить. Також з ним можна обходитися без застосування масла, що важливо для тих, що худнуть людей і тих, хто дотримується здорового способу життя. Посуд з трьома шарами матеріалу має кращі показники.

Не можна нагрівати сковорідки з тефлоновим покриттям більш +250 C, інакше виділяються шкідливі речовини. Крім того, це спровокує швидкий знос і поява мікротріщин.

На які матеріали може бути нанесено

Тефлоновий шар наноситься на внутрішню частину посуду, далі виріб піддається випалу при високих температурах. Це створює міцне покриття і видаляє рідкі залишки. Використовуються такі основи:

Мідні вироби мають здатність швидко нагріватися і охолоджуватися. Підходять для страв, які потребують регулярного зміни температурного режиму. Цей посуд дорога за вартістю, але служить довго. Алюмінієвий корпус найпоширеніший з усіх. Штампований матеріал легкий по вазі. Стінки і дно, як правило, відрізняються тонкістю, сильно нагрівати таку ємність не рекомендується. Термін служби - 1 рік. У литих виробів дно, стінки товщі. Їх час використання збільшується до 7 років, якщо було нанесено декілька шарів антипригарного покриття.

Чавун також покривають тефлоновим шаром, незважаючи на те, що він сам по собі є антипригарним матеріалом. Мета - усунення пористості і запобігання появи іржі на посуді. Прожарювання в даному випадку не потрібно. При правильному догляді така сковорідка прослужить дуже довго.

Нержавіюча сталь як основа служить для створення якісної тефлонового посуду. Містить в сплаві хром і нікель. Професійний варіант виробу може використовуватися і без нанесення тефлонового покриття, так як має сверхровную поверхню.

Вуглецева сталь застосовується для виробництва індукційної продукції з протипригарним шаром. Її легкість пояснюється тонкими стінками. Така сковорода підходить для готування рідкої їжі, теплопровідність у неї низька, тому для приготування тушкованих страв і смаження не годиться.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.