Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Причини виникнення безсоння

Перші проблеми зі сном, як правило, починають з'являтися після 40 років, а після 65 років близько 45% людей страждають від стійких порушень сну. Чому це відбувається, і що з цим можна зробити - розглянемо докладніше. У нашій статті ви дізнаєтеся:

Як зрозуміти, чи є у вас безсоння?

Існують різні ситуації. Розберемося, що можна віднести до безсоння, коли потрібні снодійні препарати, а що ні.

Ситуація 1:

Якщо ви лягаєте спати в досить ранній час (19-20 годин), а потім прокидаєтеся в ранній час (4-5 година ранку) і не можете більше заснути, то до безсоння цей стан не відноситься. Кількість часу, проведеного у сні, цілком задовільна (9-10 годин), і тут потрібно всього лише змістити час засипання. Або продовжувати такий режим, якщо для вас це зручно. Загрози для здоров'я немає.

Ситуація 2:

Ви лягаєте спати в 22-23 години. Провівши уві сні нормальна кількість годин, вранці, прокидаючись, відчуваєте, ніби не спали всю ніч і зовсім не виспалися. Цей стан безсонням також не є. Це синдром ненасичених сном. Стан вкрай неприємне, і нижче представлені засоби також можуть допомогти у вирішенні цієї проблеми.

Ситуація 3:

Ви довго не можете заснути, проводите без сну кілька годин до тих пір, поки не заснете. Іноді це відбувається лише під ранок. Це прояв справжньої безсоння. Необхідно вживати заходів.

Ситуація 4:

Ви швидко і легко засинаєте в визначений час. Однак вночі прокидаєтеся, після чого ніяк не можете заснути знову. Це теж прояв справжньої безсоння, і необхідно це усувати.

Чим небезпечне порушення сну?

Не можна применшувати значення сну для здоров'я організму. Під час нічного відпочинку протікають багато відновлювальні та обмінні процеси, синтезуються важливі речовини. Денний сон не компенсує відсутність нічного, тому не може відновити нормальне самопочуття.

Чим небезпечне безсоння:

  1. Розвитком депресивного стану, пригніченості, дратівливості, денної сонливості.
  2. Зниженням пам'яті, концентрації уваги, розумової активності.
  3. Розвитком серцево-судинних патологій, неврозів.
  4. Зміною режиму харчування, набором зайвої ваги, розвитком цукрового діабету 2 типу.
  5. Загостренням хронічних захворювань, включаючи гіпертензію, хвороби суглобів, проблеми з шлунково-кишкового тракту.

Щоб зрозуміти, як боротися з розладом, потрібно виявити його причину. Зробити це самостійно виходить не завжди, але ряд факторів можна проконтролювати без залучення фахівця.

Причини безсоння в літньому віці

Безсоння найчастіше є наслідком будь-яких причин. Само по собі це явище не виникає. Від причини розвитку порушення сну залежить і те, як лікувати розлад. Фахівці поділяють ці причини на дві категорії:

  1. психологічні
  2. фізіологічні

Психологічні причини:

  1. депресії
  2. життя в постійному стресі
  3. тривожні стану

Літня людина стикається з багатьма психологічними проблемами, які провокують вищеперелічені стану: це може бути втрата близьких, перехід на пенсію, сучасний інформаційний простір з тривожними новинами в програмах новин, самотність, фінансові труднощі і багато іншого. Тут, мабуть, більшу роль зіграють підтримка близьких і членів сім'ї.Также буде незайвим порадитися з психологом і скласти програму, як допомогти близькій вирішити проблему.

Фізіологічні причини:

Вікові захворювання: хвороба Альцгеймера, артрити, артрози, хвороби щитовидної залози, нейроінфекції та ін. Тут необхідно спрямувати всі зусилля на лікування основного захворювання.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.