Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Комп'ютерна томографія - підготовка до дослідження

Комп'ютерна томографія має на увазі сканування цікавить області людського тіла за допомогою Х-променів. В результаті отримують серію пошарових рентгенівських знімків, за якими оцінюють будова цікавить анатомічної зони.

Найбільшою сприйнятливістю до іонізуючого випромінювання володіє кісткова тканина, метод оптимальний для дослідження скелета. Пухкі структури на КТ-знімках видно гірше, для повноцінної візуалізації останніх сканування проводять з контрастним підсиленням.

Комп'ютерна томографія голови найкраще відображає кістки черепної коробки. За допомогою методу можна виявити крововиливи, грубі морфологічні зміни нервової тканини. Дослідження виконують за призначенням лікаря. У напрямку вказують вид процедури (нативна, з контрастом, ангіографія). У спеціалізованих діагностичних центрах КТ головного мозку можна пройти і за власною ініціативою при відсутності протипоказань. Дітям до 18 років томографію роблять при наявності направлення.

Орієнтуючись на те, що показує КТ головного мозку, лікар встановлює діагноз або призначає додаткові дослідження. Для отримання більш точної інформації часто потрібне введення контрасту.

Що покаже КТ голови?

Пацієнтів, які приходять в центр компьютерной томографии, часто цікавить питання, чи не простіше зробити рентген? Незважаючи на те, що обидва методи базуються на використанні іонізуючого випромінювання, інформативність істотно різниться. Рентген дає оглядові знімки, за якими можна оцінити стан кісток у конкретної анатомічної зоні. Через накладення тіней дрібні патологічні осередки можуть залишитися невиявленими. Структуру м'яких тканин за звичайними рентгенівським знімкам вивчити неможливо.

КТ дає послідовні таточно деталізовані скани. Що показує комп'ютерна томографія голови:

  1. аномалії будови черепної коробки;
  2. ушкодження кісток;
  3. об'ємні освіти;
  4. крововиливи в мозок;
  5. зміни інфекційно-запального характеру;
  6. порушення топографії відділів головного мозку (в результаті набряку та ін.).

КТ з підсиленням на увазі внутрішньовенне введення препарату на основі йоду. Рентгеноконтрастне речовина швидко розподіляється в організмі з потоком крові і накопичується в зонах інтенсивного кровообігу.

Підсилювач дозволяє діагностувати аномалії интракраниального судинного русла, васкулярній патології (аневризми, стеноз, оклюзія, тромбоз, атеросклероз та ін.). Контраст робить більш помітними вогнища запалення і допомагає провести первинну диференціацію добро і злоякісних пухлин по особливостям кровопостачання. Для новоутворень характерний виражений ангіогенез, тобто, освіта розвиненою судинної мережі. Верифікацію діагнозу здійснюють за результатами гістологічного дослідження фрагментів пухлини.

Комп'ютерну томографію активно задіюють в екстреної медицини, неврології, онкології, ангіохірургії та інших галузях. Дослідження часто призначають при черепно-мозкових травмах, щоб оцінити вплив пошкоджень на стан центральної нервової системи. Висока інформативність і швидкість проведення процедури дозволяють виконувати КТ головного мозку дітям, але за суворими показаннями. При можливості слід замінити вплив рентгена на організм дитини більш безпечним способом діагностики.

Як роблять комп'ютерну томографію голови?

Перед дослідженням лікар повинен переконатися у відсутності протипоказань. З цією метою рентгенолог опитує пацієнта. Перед початком процедури обстежуваний повинен зняти металеві предмети. У кабінеті КТ необхідно лягти на платформу томографа. Для фіксації голови застосовують спеціальні підставки, ремінці або валики. Інші частини тіла покривають захисними екранами.

У разі, коли діагностику проходить дитина, порядок підготовки аналогічний.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.