Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Плюси і мінуси корпоративних тренінгів

Корпоративне навчання - це спеціалізована система підвищення кваліфікації, відновлення знань і підвищення рівня професійних навичок. Необхідність в корпоративному навчанні обумовлена тим, що досить часто отриманих знань у вищому навчальному закладі виявляється недостатньо, щоб з високою результативністю і ефективністю виконувати службові обов'язки. Тим більше, динамічне зовнішнє середовище зумовлює потребу постійно вдосконалюватися у своєму професіоналізмі.

Які завдання підвищення кваліфікації працівників:

  1. скорочення розриву між реальною і необхідною кваліфікацією в умовах сучасних вимог ринку;
  2. встановлення стратегічних завдань і цілей і виявлення найбільш ефективних методів їх досягнення;
  3. навчання корпоративної культури організації або підприємства для виконання завдань в повній відповідності до встановлених норм і стандартів.

Також важливим фактором проходження таких занять є необхідність дати персоналу компанії вміння і навички з урахуванням виконуваних функцій, як зараз, так і після проходження тренінгів. Незважаючи на наявність позитивного ефекту від навчальних семінарів, присутні й деякі їх мінуси. Нижче більш докладно розберемо переваги і недоліки підвищення кваліфікації персоналу.

Види сучасного корпоративного навчання

Сьогодні пропонується два напрямки підвищення кваліфікації, що використовуються в залежності від залучення співробітника: активний (стажування та тренінги) та пасивний (лекції і семінари). Здебільшого застосовується інструктаж, стажування, очне навчання, лекція, семінар, тренінг та інше. Методики підбираються індивідуально, оскільки враховується сфера діяльності компанії, її масштаби, завдання та інше.

Ключові переваги корпоративного навчання:

  1. можливість значного підвищення кваліфікації співробітників і ефективності їх роботи;
  2. підвищення лояльності персоналу - тренінги від Training Space створюють умови для поліпшення мікроклімату в колективі, а також відносин між працівниками;
  3. конкурентна перевага при наймі висококласних фахівців, які цікавляться вакансією завдяки наявності такого бонусу.

Основні слабкі сторони

Відразу необхідно сказати, що повсякденна робота має більш високий пріоритет, ніж саме корпоративне навчання, тому однією з найбільш проблем є упередження керівника. Багато директорів компаній побоюються, що після підвищення кваліфікації співробітник може піти з компанії, тим самим вкладені кошти не принесуть ніякої користі. Багато співробітників саботують корпоративне навчання, особливо якщо воно проводиться в законний вихідний.

Крім цього, необхідно виділити й інші недоліки:

  1. скептичне ставлення співробітників (невисока ефективність віддачі) - навчання заради навчання мало кого цікавить, тому повинні бути присутніми додаткові моменти для мотивування - кар'єрний ріст, можливість збільшення доходу та інше;
  2. надлишок освіти також шкідливий, як і її нестача - відсутність балансу між вивченням нових методів роботи і їх практичним впровадженням призведе до зниження доцільності такого навчання, а тому компанія почне програвати в конкурентній боротьбі.

Незважаючи навіть на наявність деяких негативних сторін корпоративного навчання, можна прийти до логічного висновку, що проведення комплексу заходів щодо підвищення професіоналізму співробітників підприємства або організації є обов'язковим. Це дасть можливість вести успішну комерційну і виробничу діяльність у своїй ніші ринку.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.