Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чому вболівальники закривають обличчя, коли футболісти б'ють пенальті

Пенальті у футболі - одне з найбільш непередбачуваних і драматичних подій в спорті. Залежно від результату, у гравців і вболівальників воно викликає глибоке відчай або екстаз, які відображаються на обличчі і в жестах. Викладач спортивної та перформативной психології університету Ліверпуля Університету імені Джона Мурса (Великобританія) Джилліан Кук пояснює, чому фанати закривають обличчя руками в такі стресові моменти.

Виявилося, що так простіше впоратися з напругою.

Через важливості кожного удару, пенальті викликає особливе стресовий стан у вболівальників. Згідно з однією з теорій стресу, ми постійно скануємо навколишнє середовище в пошуках стрессоров, і коли знаходимо, то оцінюємо їхню соціальну значимість для нас з точки зору загрози, шкоди або вигоди. І вже після цього визначаємо, чи вистачає нам ресурсів, щоб впоратися з негативним станом. Зробити ставки футбол - за посиланням.

Перебуваючи на трибуні або перед екраном телевізора, вболівальники, на відміну від самих футболістів, ніяк не можуть вплинути розвиток подій під час пенальті. У зв'язку з цим, єдине, що вони можуть зробити - це закрити своє обличчя, щоб таким чином відгородитися від напруженої ситуації.

Ще одна причина, через яку люди часто прикривають обличчя руками - це вплив оточуючих. Коли ми спостерігаємо за людьми в натовпі, ми вловлюємо їх емоції через міміку, рухи тіла, крики і пози. Це пов'язано з наявністю в нашому мозку дзеркальних нейронів, які спрацьовують, коли ми спостерігаємо за поведінкою інших, а потім неусвідомлено копіюємо їх.

Крім того, у людей є фундаментальна потреба відчувати зв'язок з іншими, як було показано в роботах, проведених дослідниками Роєм БАУМЕЙСТЕР і Марком Лірі. Належність якої-небудь групи, наприклад, уболівальників певної спортивної команди, може забезпечити почуття сильної соціальної ідентичності. Більш того, уболівальник може сприймати улюблену футбольну команду як продовження самого себе. В такому випадку, стрес, який відчувають футболістами, буде відчуватися і на трибунах.

Оскільки соціальна ідентичність пов'язана ще і з тим, як ми сприймаємо себе, для багатьох фанатів принципово важливо, виграє команда чи програє. Успіх чи невдача в групах, з якими ми себе ідентифікуємо, впливає на наш емоційний стан. І хоча в тому, щоб бути спортивним уболівальником багато плюсів, наприклад, розширення соціальних зв'язків і поліпшення самопочуття, є і мінуси.

Зокрема, це стосується стану здоров'я. Фанати команд, які програють частіше, зазвичай повідомляють про більш високому рівні негативних і низькому рівні позитивних емоцій у порівнянні з фанатами команд-переможців. Існує навіть дослідження, яке показало, що після перемоги Франції на чемпіонаті світу в 1998 році, число смертей від серцевих нападів скоротилася.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.