Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як вибрати бетон для фундаменту: параметри, про які потрібно знати

Вибір марки бетону для фундаменту залежить від ваги надземної конструкції, типу підземної частини будівлі, якості ґрунту, рівня ґрунтових вод і умов подальшої експлуатації. Числове значення, вказане в марці після літери М, показує, яке навантаження в кг витримує квадратний сантиметр готової поверхні.

ОСОБЛИВОСТІ ВИБОРУ БЕТОНУ

Бетон для фундаменту вибирають, виходячи з розрахункових навантажень, які буде надавати вся споруда. Простіше кажучи, цегляна або залізобетонна будівля важить значно більше, ніж будинок з бруса. Тому під полегшену конструкцію буде достатня міцність М 200 або М250. Більш важкі споруди вимагають суміші з маркою 350 і вище.

Якість ґрунту впливає на вибір основи. Для стійких ґрунтів (скельна порода) нема потреби вибирати міцний бетон для фундаменту. Достатньо марки М200-М250. На глинистих ґрунтах, які містять велику кількість вологи, при промерзанні такого ґрунту взимку є небезпека, що основа може зазнавати значних і нерівномірних навантажень: здавлюватися, підійматися або просідати. В цьому випадку стрічковий фундамент навіть для легкої конструкції не підходить. Слід влаштовувати основу нижче глибини промерзання, а купити бетон потрібно вищої міцності.

ВОДОНЕПРОНИКНІСТЬ БЕТОНУ

Збільшення показника міцності говорить і про пропорційне збільшення показників морозостійкості та водонепроникності. Тобто бетон М350 у два рази більш морозостійкий і менш водопроникний (F200, W8 відповідно), ніж склад марки М250 (F100, W4). У місцевостях, де ґрунтові води підходять високо до поверхні, бетон для фундаменту слід вибирати тільки високої міцності, щоб убезпечити підвал або цокольний поверх від підтоплення.

При цьому слід знати, що чим більше числове значення марки, тим вища швидкість схоплювання суміші. Склади з високою стійкістю до проникання води тверднуть дуже швидко, і це слід враховувати при роботі з ними.

Працюючи з усіма марками бетону потрібно пам'ятати про наступне:

  1. технологічна міцність бетону досягається через 28-30 діб з моменту його заливки;
  2. міцність в 60% досягається через 7-8 діб;
  3. міцність достатня для ходіння приходити через три доби.

Іноді аналіз ґрунтових вод показує високий вміст сульфатів та інших солей в ґрунтових водах високого залягання. Такі середовища вважаються агресивними та вимагають використання спеціальних добавок. У бетон для фундаменту в цьому випадку додають спеціальні присадки, що підвищують його стійкість до дії солей.

При виготовленні бетону слід пам'ятати, що марка цементу - непостійна величина, вона може змінюватися. Тривале зберігання цементу знижує його характеристики. Так за півроку показник падає на чверть, за рік більше ніж на третину. Тому при приготуванні суміші для фундаменту потрібно враховувати всі параметри.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.