Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Патрубок радіатора: причини несправностей і спосіб заміни

Система охолодження двигуна часто має кілька патрубків, які з'єднують різні елементи системи в єдине ціле.

Є два види патрубків:

  1. відвідні;
  2. підводні.

З назв стає ясно, що підвідний патрубок служить для подачі охолоджуючої рідини, а відвідний, навпаки, для її відведення. В системі охолодження двигуна застосовують тосол або антифриз, так як ці рідини не замерзають при мінусових температурах. Важливо знати, що міняти місцями підвідний патрубок з відвідним не слід, через те, що у них різні температурні режими роботи. Підвідний патрубок вимагає заміни частіше, ніж інші, тому що на нього припадає найбільше навантаження, що призводить до висихання гуми. Внаслідок чого він може підтікати або взагалі тріснути. Якщо ви хочете патрубок радиатора купить, то рекомендуємо перейти за посиланням вже зараз.

Як визначити, що патрубок радіатора вийшов з ладу?

По-перше, при поломці системи охолодження під машиною можна спостерігати мокрі та жирні плями, які залишає рідина. Причиною може бути патрубок радіатора, який лопнув. По-друге, в розширювальній бочці буде недостатній рівень охолоджувальної рідини. Так само, можна відчути запах тосола в салоні машини, це говорить про те, що міг лопнути патрубок, що йде до радіатора грубки.

Порада: хоча б зрідка перевіряйте рівень рідини в розширювальному бачку. Оглядайте шланги системи охолодження, і якщо виявили неполадки, то не зволікайте з ремонтом.

Де шукати витік охолоджуючої рідини?

Насамперед слід перевірити розширювальний бачок, якщо проблем не виявлено приступаємо до огляду радіатора, бо він часто пошкоджується. Необхідно уважно оглянути ті місця, в яких з'єднуються труби з радіатором. Після чого перевіряємо на наявність течі всі шланги і патрубки системи охолодження. Так само варто перевірити хомути, від вібрації вони могли ослабнути, в результаті чого рідина підтікає в місцях з'єднання. Найнеприємніше, коли охолоджуюча рідина потрапляє в картер двигуна. Витягнувши щуп для перевірки рівня масла, можна побачити, що воно спінилося. Це ознака того, що в систему змащення двигуна потрапив антифриз.

Система охолодження ДВЗ

У сучасних автомобілях система охолодження включає в себе чимало датчиків і контролюється електронним блоком управління. Однак є головні елементи, без яких не обходиться жодна система охолодження:

  1. радіатор;
  2. помпа;
  3. термостат;
  4. відвідні патрубки радіатора;
  5. відвідні патрубки радіатора;
  6. вентилятор радіатора;розширювальний бачок.

Ці елементи присутні в будь-якому автомобілі.

Наслідки несправної роботи системи охолодження

Найчастішою проблемою при виході з ладу системи охолодження є перегрів двигуна, критичні пошкодження якого відбуваються вже при незначно довгій роботі. Внаслідок перегріву деформується блок циліндрів, головка блоку циліндрів або поршня. Буває і таке, що в результаті деформації поршня він пробиває блок циліндрів, що тягне за собою абсолютну заміну силового агрегату.

Як поміняти патрубок радіатора?

Насамперед необхідно злити з системи антифриз. Якщо злита рідина не надто забруднена, її можна буде залити назад. Після чого відкручуємо і знімаємо хомути з патрубка. Якщо вони поржавіли, для полегшення зняття можна скористатися WD 40. Всі роботи по заміні роздутого патрубка слід проробляти на холодному моторі, щоб уникнути опіків. Новий патрубок повинен бути вже готовий. Знімання старого патрубка потрібно проводити не поспішаючи і без застосування сили, бо можна пошкодити горловину радіатора. Якщо старий патрубок сильно прикипів, слід спробувати його прокрутити в різні боки, але ні в якому разі не згинати. Зрештою, можна його просто розрізати ножем. Перед тим, як встановлювати новий патрубок, його внутрішню частину краще змастити водою з милом. А щоб зробити його м'якшим слід потримати його кілька хвилин у гарячій воді. Змащувати патрубок маслом не рекомендується, через те, що воно може його пошкодити через деякий час.

Тепер одягаємо хомути на шланг, а потім одягаємо патрубок на радіатор і водяну сорочку двигуна. Дивіться за тим, щоб патрубок радіатора став в правильне положення і не був перекручений. Після чого затискаємо хомути і заливаємо тосол в систему охолодження. Коли рідина повністю залита, слід перевірити місця ремонту. Тепер можна завести мотор і перевірити функціонування системи.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.