Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як обрати частотний перетворювач

Самостійний підбір ЧП

У вас є три шляхи: вибрати загальнопромислову модель, вибрати модель для конкретного застосування або за характеристиками.

Вибір загальної моделі

Це найбільш швидкий і простий варіант. Наприклад, універсальний загальнопромисловий векторний ПП великої потужності в захищеному корпусі класу IP54 підходить для більшості завдань і може використовуватися для управління приводами практично всіх промислових механізмів в складних умовах експлуатації. Мінус такого рішення - висока ціна універсального ПП. Щоб вигідно купить частотник - переходьте за посиланням.

Вибір за стандартним рядом потужностей електродвигунів

Це теж швидкий і зручний варіант. Як правило, номінальна потужність більшості перетворювачів відповідає стандартній серії.

Перетворювач частоти підбирається такої ж потужності, що і двигун, або трохи більшою. Наприклад, якщо потужність приводу 1,5 кВт, то перетворювач може бути 1,5-2 кВт.

Недолік цього рішення - можна переплатити за надмірну потужність Частотники, якщо електродвигун не навантажувати повністю. Або навпаки: якщо привід часто працює з піковими навантаженнями, то набутий за стандартною серії ПП може не справлятися із забезпеченням працездатності.

Вибір за характеристиками

1. Електроживлення і діапазон вихідної частоти.

Кількість живильних фаз і номінальну напругу (В) - перше, на що потрібно звертати увагу при виборі. Якщо це не врахувати і неправильно підключити обладнання, виникнуть аварійні ситуації і, як наслідок, техніка вийде з ладу. Випускаються одно- і трифазні моделі з напругою на 220 В і 380 В відповідно. Однофазна модель ПП має трьох фазний вихід для підключення трифазного електродвигуна. Є також високовольтні мегаватні установки для особливо потужних агрегатів.

Напруга місцевих електромереж, а вірніше його якість, також необхідно враховувати при виборі ПП. Незважаючи на те, що Російський стандарт передбачає для однофазної мережі 220 В, а для трифазної 380 В, на ділі бувають суттєві провали і скачки. Якщо станеться падіння вхідної напруги, електропривод аварійно зупиниться, але якщо буде стрибок вгору, він може згоріти. Тому чим ширше діапазон допустимих значень напруги приладу, тим краще (дивитися їх потрібно в технічному описі). Моделі з широким діапазоном коштують дорожче.

Частота (Гц) - наступна по важливості характеристика, так як безпосереднє управління швидкістю обертання валу здійснюється за допомогою зміни частоти вихідної напруги. Потрібно звернути увагу на діапазон значень вихідної частоти ПЧ (наприклад, від 0 до 400 Гц). Чим ширше діапазон, тим більше можливостей. У перетворювачів частоти, на основі інвертора напруги, вихідна частота не залежить від значення частоти напруги живлення. Все ПЧ ТОВ «Компанії Веспер» виконані за схемою інвертора напруги з проміжною ланкою постійного струму.

2. Потужність і номінальний струм.

Вибір частотного перетворювача по потужності і номінальному току застосовуваного електродвигуна можна здійснити наступними способами:

  1. за значенням номінального струму електродвигуна за формулою: iпч = (1.05 ... 1.1) х Iдв;
  2. на основі повної потужності (кВА), розраховується за формулою: РПЧ = Uдв х Iдв х √3 / 1000.

Важливо, щоб вихідний струм / потужність частотника дорівнював або перевищував номінальний струм / потужність двигуна. Тому для правильного вибору необхідно знати номінальні характеристики електродвигуна.

Отримати необхідні дані можна з технічної документації, з написів на корпусі (шильдикам) або провести заміри.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.