Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Різновиди офісного паперу

В офісі або вдома ми часто використовуємо листи для друку. Але товщина або щільність паперу А4 для принтера цікавить нас рідко і не кожен відразу дав би відповідь на питання по даній темі. У цій статті ми детально розповімо про такий показник, яким він буває, в чому вимірюється, як визначити самому. Тут же знайдете інформацію про товщину звичайному офісному, офсетного, газетної та інших типів паперу.

Можна дізнатися товщину листа самому, потім, виходячи з цього, розрахувати щільність.

"На око"

Чим тонше лист, тим краще він пропускає світло. Для визначення товщини просто піднесіть його до джерела світла.

Інформація на коробці

Цей параметр зазвичай вказується на упаковці з папером в м на кв. м. Фактична щільність, яку має бумага для плоттера, може відрізнятися від заявленої, але не більше ніж на 5-10%.

Використовуємо інструмент

Для визначення ставлення ваги до площі можна використовувати мікрометр або штангенциркуль. Помістіть лист між губками і подивіться на результат (по розподілам на шкалі або на циферблаті).

Для різних цілей використовується безліч різновидів паперу, які розрізняються не тільки по товщині, але і по покриттю.

Газетний

Тип, виробництво якого обходиться дешевше інших, так як за основу береться вторинну сировину (макулатура). Через те складу такого паперу містить дерево, вона менше схильна до пожовтіння. Щільність становить від 45 до 49 м на кв. м.

Офсетний

Вид паперу, що містить целюлозу, тому вона менше схильна до стертості зображень, таблиць і тексту зі своєї поверхні. Шорстка на дотик, підходить для малювання і письма ручкою. Офсетний тип часто зустрічається в повсякденності. Вона використовується для друку книг, чорно-білих журналів, документів, блокнотів, щоденників, бланків і книг обліку. Для звичайних принтерів потрібно саме такий різновид - вона найчастіше продається в пачках А3 або А4 щільністю 80 м на кв. м. Цей же параметр у офсетного типу може різнитися від 60 до 250 м на кв. м.

Крейдований

Крейдований папір використовують тоді, коли якості офсетного недостатньо. Наприклад, для друку вітальних листівок, глянцевих журналів, рекламних буклетів і постерів. Вона може мати 1, 2 або навіть 3 шару, а мелование буває з обох сторін або тільки з одного. Її поверхня покривається особливим складом з білим пігментом. Папір буває матовою або глянсовою.

Дизайнерський

Папір представницького класу. Використовується для роздрукування вітальних листівок, візиток, запрошень, конвертів. Поверхня такого паперу буває рельєфною: це потрібно для того, щоб її було приємно тримати в руках. Найпоширеніші різновиди рельєфу - "льон", "яєчна шкаралупа". Використовуються і геометричні візерунки. Рельєфний малюнок може бути різнобарвним і переливаються. Щільність може досягати 300 м на кв. м.

Постерний

Фотопапір, підходяща для друку фотографій в великих розмірах. Використовується для яскравих плакатів, кольорових оголошень і афіш. Вона складається з безлічі шарів, тому чорнило не досягають паперової основи. При цьому досягається відмінна якість друку. Щільність становить від 150 до 300 м на кв. м. Поверхня паперу яскраво-біла.

Самокопіюється

Такий тип застосовується, коли необхідно отримати кілька копій одного листа, роздрукованого на принтері або заповненого від руки. Листи "копірки" відображаються різними кольорами для зручності при використанні.

Самоклеючий

Тип, який використовується для виготовлення стікерів, етикеток і різних наклейок. Папір має клейкий шар, закритий плівкою. Якщо її прибрати, можна приклеїти стікер або етикетку на будь-який зручний місце.

Картон

Картон - самий щільний тип з перерахованих вище: до 480 грам на кв. м. Поверхня його може бути покрита шаром мелования, а сам картон буває одношаровим або багатошаровим.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.