Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Чи можливо прищепити сучасним дітям любов до читання книг?

Батьки і педагоги сучасних дітей розуміють, що діти читають все менше і менше, а часто і зовсім відмовляються від читання. Що робити? Найпопулярніша причина, через яку діти не хочуть або не люблять читати, є віртуальний простір, в яке діти занурюються з вини дорослих. Розумні пристрої настільки захоплюють дітей, що абсолютно непомітно підходить той момент, коли дитина вже не хоче відмовлятися від гаджета на користь книги.

Маючи смартфон в руках, дитина зробить вибір на користь гри, а не книги, адже в дошкільному віці дитина найкраще засвоює нову інформацію в ігровій формі. Який вихід з цієї ситуації? Сучасні дитячі видання радують око. Більшість книг друкується на якісному папері, з яскравими ілюстраціями, які залучають і затримують увагу, формують інтерес. Добре оформлена книга - запорука успішного читання! Вибирайте книги, які дитині захочеться відкрити хоча б тому, що вони приємно виглядають і їх хочеться доторкнутися і дізнатися, що ж там усередині. Якісна дитяча література - за посиланням.

Як ще залучити до читання? Якщо твір об'ємне, і Ви читаєте з дитиною тривалий час, то можна підтримувати інтерес, придумуючи різні ігри. Наприклад, підбирати предмети з твору і організувати «чарівна скринька». Граючи з предметами, діти режисирують і програють ті, що сподобалися, моменти, «ілюструють» окремі сценки. Діти люблять малювати. Запропонуйте дитині стати ілюстратором, самій придумати ілюстрації, намалювати улюбленого персонажа.

Вадим Левін - дитячий письменник, кандидат психологічних наук рекомендує керуватися наступними правилами:

  1. Починати читати малюкові потрібно, що називається, з пелюшок, коли він і розмовляти ще не вміє. Коли ж дитина буде читати самостійно, можна створити і підтримувати ритуал читання. Наприклад, «на ніч» або «після обіду». Викликають інтерес у дитини читання за ролями.
  2. Добре застосовувати принцип «незакінченого дії», коли читання вголос зупиняється на найцікавішому місці: ви залишаєте дитині книгу з недочитанним текстом, а самі йдіть. Через деякий час, запитаєте дитини, чим закінчився розповідь або казка.
  3. Читайте при дитині, покажіть їй, як вам це подобається. Особистий приклад набагато дієвіше будь-яких умовлянь.
  4. Примиріться з вибором дитини і з тим, що їй цікаві комікси або книги однієї серії. Це різновид читання. Зробіть пропозицію дитині самій скласти деякі історії в картинках.
  5. Зробіть підписку на який-небудь тематичний журнал. Виберіть тему, найбільш цікаву дитині (спорт, тварини, техніка).
  6. Не зайвим буде поцікавитися у друзів вашого чада, що читають вони. У певному віці дітей більше хвилює думка приятелів, ніж батьків.
  7. Поекспериментуйте з різними жанрами: детективи, гумор, фантастика.
  8. У книжковій шафі можна обладнати місце для особистої бібліотеки дитини.
  9. Добре б записати дитину в бібліотеку. Світ книг, його різноманітність справляє враження, а бібліотекарі допоможуть зорієнтуватися з вибором.
  10. Якщо, в книжковому магазині, дитина вибрав книгу, яка вам чомусь не подобається, укладіть компромісний договір, що він буде читати її сам, а потім, разом ви почитаєте книгу, запропоновану вами.
  11. Якщо книга дитині не цікава, нудна - ніколи не наполягайте, щоб вона дочитав її до кінця.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.