Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Юридичні моменти при розлученні

Розлучення нашого часу це трагедія і біда, а звичайна процедура. Але все ж таки не кожен стикається з нею, тому шлюборозлучний процес потребує роз'яснення. Наприклад, у яких випадках обов'язково звертатися до суду, а коли можна обійтися простішою процедурою. Також потрібно розглянути, як розлучитися, коли подружжя має дітей, спільне майно та інші ризик-фактори, які ускладнюють шлюборозлучний процес.

Коли можна розлучитися

Щоб було зареєстровано розірвання шлюбу, має бути причина. Обставини можуть бути різними, але їх можна віднести до однієї з перерахованих категорій:

  1. Бажання розірвати шлюб демонструє один із подружжя, або цього хочуть обидва члени пари.
  2. Вимогу розірвати шлюб висловлює опікун недієздатного чоловіка (якщо цей шлюб може зашкодити підопічному).
  3. Помер один із подружжя.

У будь-якому випадку процедура досить проста і займає мінімум часу.

Процедура розподілу майна. Два способи

Процедура поділу майна, довірити яку краще за все спеціалістам https://www.urvista.law/praktiki/razdel-imushhestva-pri-razvode/, може проходити:

  1. Шляхом укладання угоди про розподіл майна. Варіант підходить, коли подружжя прийшло до взаємної згоди про те, кому що дістанеться. У такому разі у нотаріуса вони становлять угоду, яка враховує інтереси обох сторін і унеможливлює будь-яку невизначеність з майнових питань. Це дозволяє заощадити на судових витратах і домовитися відповідно до очікувань кожного з подружжя, оскільки при розподілі майна через суд винесене рішення може не виправдати очікувань однієї чи обох сторін. До речі, угоду про поділ майна можна укласти, ще одружений.
  2. У судовому порядку. Якщо подружжя не спромоглося домовитися, подається позов до суду, який і ухвалить рішення про поділ всього нажитого. Цей варіант загрожує не лише судовими затримками та втратою часу, а й необхідністю кожної із сторін доводити, чому саме вона має право на конкретне майно (саме на цю машину, наприклад).

Якщо у подружжя у спільній власності лише один об'єкт нерухомості, який вони ділитимуть навпіл, у них немає жодних розбіжностей, а ціна об'єкта потрібна лише для розрахунку держмита, то вони можуть використовувати кадастрову вартість.

Для запиту кадастрової вартості знадобиться адреса об'єкта або його кадастровий номер – останній завжди вказаний у виписці ЄДРН.

До речі, за бажання подружжя може самостійно визначити вартість всього майна, що підлягає поділу. Закон це не забороняє, але практично зустрічається не так часто – люди рідко можуть зберегти настільки цивілізовані відносини.

Якщо об'єктів багато (кілька квартир, машин, будинків) або у подружжя виникли розбіжності щодо вартості, необхідно звертатися до спеціалізованої організації для виїзду оцінювача, який проведе розрахунки та видасть висновок про ринкову вартість майна. Перед тим, як підготувати висновок, оцінювач проводить ретельний огляд усіх спірних об'єктів, перевіряє наявні на них документи тощо.

Зверніть увагу, що якщо один із подружжя отримує більше половини майна, то він зобов'язаний виплатити другій стороні пропорційну компенсацію. Наприклад, спільно нажита машина залишається у чоловіка. У такому разі він має виплатити дружині половину вартості цього автомобіля – з урахуванням пробігу та стану.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.