Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Поради щодо вибору підсилювача сигналу стільникового зв'язку 2G/3G/4G/5G

Стаття про варіанти посилення сигналу стільникового зв'язку різних об'єктах: дача, офіс, склад. так само короткий огляд найпопулярніших пропозицій на ринку.

Існує два основні варіанти посилення стільникового зв'язку:

Перший варіант для посилення інтернету 3G/4G/5G не посилює голосовий зв'язок у звичайному для нас форматі (але можна користуватися дзвінками через месенджери: WhatsApp, Viber, Skype, Telegram).

Другий варіант універсальний – посилює інтернет та голосовий зв'язок, але має низку обмежень (про обмеження нижче). Придбати усилитель мобильной связи можна на сайті за посиланням.

Посилення 3G/4G-інтернету за допомогою антени, модему та Wi-Fi-роутера

Система складається з двох вузлів: антена на вулиці та модем + Wi-Fi-роутер усередині приміщення.

Як це працює? Антена спрямована у бік передбачуваної базової станції стільникового оператора. Далі сигнал потрапляє на 4G-модем із роутером, який роздає інтернет шляхом розповсюдження Wi-Fi сигналу. Варіант популярний серед приватних майстрів із встановлення дачного інтернету. Дешево та працює!

Wi-Fi-роутер із вбудованим 3G/4G-модемом

Якщо брати модем і роутер окремо, кабель, що йде від вуличної антени, потрапляє на модем через перехідники з тонким кабелем і дуже маленькі НВЧ-роз'єми TS-9 або CRC-9. По-перше, це досить відчутні втрати рівня та якості сигналу, по-друге, механічно не надійно. Наприклад, протираючи пил, ви легко можете пошкодити роз'єм на модемі, і, як наслідок, доведеться купувати новий пристрій.

Вирішується це просто – досить спочатку купити роутер із вже вбудованим 4G-модемом. Наприклад, на нашому ринку продається кілька моделей роутерів Huawei. Без реклами: працюють відмінно і роз'єм у них надійніший – SMA.

Чому приватні майстри пропонують модем та роутер окремо? Відповідь проста: цінова маржа більша.

Що таке MIMO-антена і для чого вона потрібна

MIMO-антена – пристрій, що має два паралельні коаксіальні кабелі, що йдуть до модему/роутера. З практики це означає, що приріст швидкості інтернету приймання буде від 0 до 20%, але в віддачу – 50-100%. Необхідно тим, хто користується відеозв'язком чи віддаленим відеоспостереженням, тобто. активно використовує вихідний Інтернет. В інших випадках практичної користі немає.

Параболічна антена та антени з високим коефіцієнтом посилення

Параболічна антена має високий коефіцієнт посилення – зазвичай від 25 дБ та більше. Багато споживачів при виборі антени дивляться саме цей параметр. Однак це помилково, поясню чому...

По-перше, антена з таким високим КУ має вкрай вузьку діаграму спрямованості і відхилення напрямку на 1-2 градуси вже зменшує КУ до значень 0-3 дБ! Тобто про самостійне встановлення на даху і тим більше на щоглі вже не йдеться.

Видно, що при відхиленні 5-10 градусів КУ сильно не змінюється, а при відхиленні, наприклад, 25 градусів КУ антени дорівнює майже 2 дБ.

По-друге, антени з вузькою діаграмою спрямованості (тобто з високим КУ) погано ловлять відбитий і розсіяний сигнал, що відчутно зменшує такий параметр як якість сигналу (відношення сигнал/шум). Наприклад, ліс досить сильно розсіює сигнал.

Поширення стільникового сигналу у просторі

У роутерах та модемах якість сигналу позначається як RSRQ та SINR. Інтернет в першу чергу залежить саме від якості сигналу, а не від його потужності (RSRP або RSSI).



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.