Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Особливості міжнародних перевезень

Класифікація міжнародних перевезень

Перевезення або переїзди, пов'язані з транспортуванням вантажів за призначенням, що здійснюються на міжнародному рівні з перетином кордону, вимагають участі логістичного центру. Для цього прийнято заздалегідь прораховувати заявки, вибираючи безпечні шляхи прямування, відповідний транспорт з орієнтиром на специфіку об'єктів, що переміщуються, умови, правила їх збереження/кантовки та упаковки.

Щоб спочатку виконати все чітко, правильно, з повною відповідністю норм, розпоряджень, положень чинного закону, важливими є відпрацьовані схеми взаємодії за участю перевірених партнерів. Рекомендовано вибирати надійних перевізників, знаючи, що діє класифікація міжнародних перевезень та певні стандарти.

Поняття та класифікація міжнародних перевезень

Загальна класифікація міжнародних транспортних перевезень формується на основі безлічі факторів, де для оцінки операцій з вантажами, що здійснюються, використовується велика кількість критеріїв (детальніше про міжнародні автоперевезення - тут). На основі цього виконується систематизація використовуваних транспортних засобів, де:

  1. серед базових характеристик застосовують максимально спрощені схеми із використанням одного виду транспортного засобу;
  2. на практиці в логістичних центрах для реалізації складних процесів маніпуляції з вантажами можуть плануватися операції зі скоєнням маршрутів на основі декількох різновидів ТЗ.

Найчастіше для формату міжнародних перевезень, застосовують різні види транспорту чи переміщення товарів у змішаному повідомленні, що відбивається лише на рівні якості сервісу, формує відповідні попиту ринку ціни.

Використовувана практично класифікація здійснюваних операцій з міжнародним перевезенням відіграє важливу роль для злагодженої організації планованих схем і розроблюваних маршрутів для ефективного пересування найрізноманітніших за призначенням товарів та конструкцій. Існуючі види класифікацій міжнародного класу, допомагають уточнити можливі ризики, заздалегідь, за участю експертів – правильно застрахувати, оформити речі, предмети, багаж, що перевозяться.

Міжнародна транспортна логістика: все, що потрібно знати про страхування вантажу

Щоб мінімізувати ризики при міжнародному транспортуванні вантажів, необхідний договір страхування. Його наявність гарантує відшкодування вартості, якщо вантаж буде втрачено, знищено або пошкоджено.

Страхування вантажів у міжнародних перевезеннях належить до сфери майнового страхування. Договір страхування визначає права, обов'язки та відповідальність сторін. За його висновку необхідно спиратися на правові норми страхового законодавства.

Яким ризикам піддається вантаж при транспортуванні

Щодо настання несприятливих для вантажу наслідків можна виділити:

  1. повне або часткове розкрадання вантажу;
  2. пошкодження (втрата) при вантажно-розвантажувальних роботах або протягом проміжного зберігання;
  3. пошкодження в процесі перевезення (бій, поява вм'ятин, намокання тощо);
  4. ДТП;
  5. стихійні лиха (пожежі, повені, шторми та ін.);
  6. непередбачена зміна режиму зберігання;
  7. інші форс-мажорні обставини.

Які випадки не визнаються страховими

Збитки при транспортуванні не вдасться відшкодувати, якщо вантаж був зіпсований або загублений внаслідок нестрахового випадку:

  1. нестандартного пакування вантажу;
  2. недотримання технічних параметрів розміщення та закріплення вантажу під час навантаження;
  3. нестачі товару при непошкодженому пакуванні;
  4. наміру, грубої необережності страхувальника;
  5. протизаконних дій страхувальника;
  6. втрати ваги/об'єму об'єкта в рамках норм природних втрат;
  7. недотримання перевізником умов та строків доставки вантажу;
  8. процесів, пов'язаних із внутрішніми властивостями вантажу (самоспалення, гниття).

Також за правилами страхування за псування чи втрату вантажу відшкодування сплачується в обумовлених випадках.

Крім того, якщо відшкодування вартості обумовлено саме за того чи іншого виду перевезення, страхова компанія може вимагати це довести.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.