Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Основи реабілітації у наркології

Реабілітаційний процес включає цілий комплекс заходів, які допомагають залежній людині відновити фізичне, психічне здоров'я, а також свою працездатність та комунікативні навички. Як правило, алкоголіки та наркомани повністю втрачають навіть елементарні здібності і по суті перетворюються на дітей.

Основи реабілітації у наркології

Відновлювальна терапія (детальніше - див. посилання) складається з кількох основ:

  1. З'ясування причин, з яких у пацієнта з'явилося потяг до наркотиків та алкоголю.
  2. Опрацювання психологічних факторів, що викликали хворобу: комплекси, дитячі травми, стресові ситуації, образи тощо.
  3. Усунення фізичної залежності людини.
  4. Адаптація залежного до нормальних умов життя.
  5. Мотивація на здобуття нових духовних цінностей, навичок, друзів, вдосконалення відносин у сім'ї, звільнення від комплексів, навички реагування на провокативні ситуації.

    Існує кілька типів реабілітації пацієнта. Розберемо докладніше кожен із них.

Медична

Триває в середньому близько 2 тижнів. Основна мета – упорядкувати фізичне самопочуття залежного: очистити організм, зняти хворобливі симптоми абстиненції, відновити нормальну роботу внутрішніх органів. Найчастіше люди з потягом до наркотиків та алкоголю бояться «зав'язати» саме через страх ламання.

За допомогою медикаментів, процедур та апаратної терапії людина позбавляється таких ознак, як: блювання, головні та м'язові болі, діарея, підвищення температури та тиску, агресивність та галюцинації. Чи буде вирішено проблему залежності після того, як пацієнт почуватиметься краще? Ні. Зняття фізичної тяги означає купірування психологічної залежності від алкоголю і наркотиків. Основна помилка багатьох – припинення терапії після зняття ознак ламання та детоксикації.

Медико-соціальна

Програма поєднує у собі психологічні заняття, і навіть відвідування людиною низки певних медичних процедур. Наприклад, пацієнту можуть призначати крапельниці з вітамінами, ноотропами, ліками відновлення печінки і нормалізації роботи серця. Час проведення медико-соціальної реабілітації становить приблизно 3 тижні залежно від тяжкості стану людини.

Соціальна

Соціальна програма повертає пацієнтові навички нормального спілкування, ведення побуту, під час групової та індивідуальної психотерапії людина опрацює всі свої внутрішні проблеми та комплекси. Фахівці складають схему терапії, виходячи з кількох параметрів: Визначення ступеня тяжкості захворювання, мотивація людини на лікування. Поетапність реабілітації. Орієнтація особистість пацієнта, особливості його характеру.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.