Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке небезпечні відходи?

Перелік всього, що відноситься до першого класу

Відходи 1-го класу містять значну складову частину речовин, надзвичайно небезпечних для здоров'я людини та навколишнього середовища в цілому, і ось, що до них належить:

  1. фтороводород;
  2. телур;
  3. свинцеві солі;
  4. діетилртуть;
  5. талій.

Вплив особливо небезпечних відходів порушує екосистему у непередбачуваному ступені, період відновлення природи передбачити чи прорахувати неможливо. Послуги вивезення та знешкодження небезпечних відходів - https://utilizatsiya.com.ua/services.

Основні матеріали та обладнання, в яких присутні особливо небезпечні складові, що після використання потрапляють до групи надзвичайно небезпечних відходів:

  1. люмінесцентні ртутні лампи;
  2. присадки антидетонаційні;
  3. олії синтетичні та мінеральні;
  4. термометри, барометри та інші вимірювальні прилади на основі ртуті;
  5. трансформатори;
  6. пил азбестовий;
  7. конденсатори.

Проблеми у сфері обігу

Спостерігається тенденція до зростання освіти особливо небезпечних відходів.

Наприклад, у 2016 році утворилося 28 тис. тонн відходів, що містять ртуть, хімічний брухт, і переважно це люмінесцентні лампи.

Із загального обсягу знезаражуються лише 1,2 % небезпечних відходів, частина, що залишилася, зберігається на полігонах.

Прилади у побуті

У побуті такими відходами є найчастіше прилади, що містять ртуть, і вироби. До них відносяться термометри, тонометри та лампи, які абсолютно безпечні, доки не пошкоджені їх скляні корпуси.

Законом визначено обов'язки та відповідальність громадян, організацій та державних структур на всіх етапах роботи з небезпечними відходами 1-го класу:

  1. Громадянам, які хотіли б позбутися термометра або лампи, пропонується послуга з їхнього прийому та утилізації.
  2. Мешканці багатоквартирних будинків можуть звернутися до ТСЖ або ЖКП, а також до спеціальних пунктів прийому даного виду відходів.
  3. Самостійні дії щодо знешкодження, розміщення та транспортування небезпечних відходів заборонені законом.

Насправді система прийому від населення відходів 1-го класу як ламп і термометрів організована дуже погано. Пунктів прийому мало, інформації про їхнє розташування недостатньо.

Зберігання

Під зберіганням небезпечних відходів розуміється один із етапів розміщення, що передбачає складування з метою подальшого вивезення, утилізації чи поховання.

Кожне підприємство має мати внутрішню інструкцію, посібник із створення належних умов для безпечного зберігання із зазначенням відповідальних за цей процес осіб.

Оскільки найпоширенішим відходом першого класу є ртутні світильники, варто розглянути детально процес зберігання на прикладі цього виду відходів.

Зберігання ртутних ламп не може тривати більше 11 місяців, після чого відходи передаються на демеркуризацію чи поховання.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.