Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як бюро кредитних історій отримує потрібну інформацію?

Деякі люди з якоїсь причини помилково вважають, що Бюро кредитних історій (БКІ) – це кредитна організація на кшталт банку. Але це не так! За законом видавати кредити чи позики вона не має права. Насправді БКІ – це сховище даних, величезна електронна бібліотека, що зберігає не літературу, а фінансові досьє. Таким чином, Бюро надає послуги зі зберігання, обробки та надання кредитних історій.

До речі, якщо вас цікавлять сведения о транспортном средстве, то радимо перейти за посиланням вже зараз.

Інформацію про позичальників бюро кредитних історій отримує від кредиторів. За законом всі банки, кредитні споживчі кооперативи, мікрофінансові та мікрокредитні організації зобов'язані передавати відомості про надані кредити та позики в БКІ. Також джерелами інформації можуть бути й інші організації - колекторські агенції, компанії ЖКГ та оператори стільникового зв'язку.

Як банки передають дані до БКІ?

Загалом взаємодія БКІ та кредиторів виглядає так. Припустимо, що особа отримала у Банку X споживчий кредит. Банк зобов'язаний передати інформацію про це БКІ протягом 3 робочих днів. Отримавши від Банку X інформацію, Бюро знаходить кредитну історію особи і вносить у неї інформацію про новий кредит: суму, термін, ставку, юридичне найменування кредитора тощо. На це бюро за законом має 1 робочий день. Далі, аналогічно Банк X передає в БКІ відомості про те, що особа внесла черговий платіж за кредитом, допустила прострочення, або повністю погасила кредит тощо.

Через кілька років особі знову знадобилися гроші, і вона звернулася до Банку Y, який не знає, чи були раніше в особи кредити, як вона за них розплачувалася, чи є в неї кредити зараз в інших банках. Єдиний спосіб дізнатися про все це – отримати кредитну історію особи з БКІ. Зрозуміло, за згодою особи.

Бюро, отримавши запит, знаходить кредитну історію особи та передає кредитний звіт Банку Y, причому додаючи в кредитну історію особи новий запис про те, що Банк Y запитував її кредитну історію. Нарешті Банк Y може ознайомитися з кредитною історією особи та зробити висновок, що вона хороша, і новий кредит особі можна схвалити.

Таким чином, БКІ виступає своєрідним посередником, який дозволяє кредиторам здійснювати між собою законний обмін інформацією про позичальників, необхідну для прийняття правильних кредитних рішень. При цьому такий обмін завдяки БКІ є максимально безпечним та конфіденційним.

Як дізнатися про свою кредитну історію?

БКІ можуть надавати кредитний звіт не лише кредиторам. Ще він може надати його будь-якій організації, що отримала письмову згоду від особи, а також самій особі.

 



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.