Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Види операцій при пухлинах нирки

Хірургічне лікування вважається основним на перших трьох стадіях раку нирки й іноді застосовується на четвертій стадії. Воно дає хороші результати, тому що у 80% пацієнтів захворювання виявляється у локалізованій стадії – без метастазів, без поширення первинної пухлини на сусідні органи. У клініках проводяться сучасні типи операцій при раку нирки, включаючи органозберігаючі операції через лапароскопічний доступ.

Види операцій

Для лікування раку нирки використовуються такі хірургічні втручання:

  1. Радикальна нефректомія. Основний варіант лікування захворювання. Застосовується при пухлинах діаметром понад 4 см і при місцеворозповсюдженому процесі, включаючи випадки пухлинної інвазії ниркової та нижньої порожнистої вен. Така операция по удалению почки передбачає видалення нирки, приниркової клітковини, часткове або повне видалення наднирника.
  2. Резекція нирки. Зазвичай, новоутворення нирки виявляються на ранній стадії. Тому в останні роки спостерігається тенденція до збільшення кількості органозберігаючих операцій: більш ніж у половині випадків нирку видаляють не повністю, а частково. На стадії Т1а (пухлина до 4 см, яка не виходить за межі нирки) частка органозберігаючих операцій досягає 90%.

Резекція нирки буває:

  1. клиноподібна;
  2. площинна (резекція полюса);
  3. атипова.

При правильному відборі пацієнтів рецидиви трапляються лише у 4-10% пацієнтів. Ризик рецидиву з урахуванням стадії такий самий, як і під час радикальної нефректомії.

Радикальна нефректомія охоплює:

  1. Паліативну нефректомію. Виконується при метастатичному раку нирки. Операція зменшує симптоми, усуває гематурію (кров у сечі) та пухлинну інтоксикацію. Часто її поєднують з імунною та таргетною терапією.
  2. Лімфаденектомію. Етап операції, що передбачає видалення лімфовузлів. Виконується тільки при пухлинах більше 4 см або у разі збільшення лімфовузлів (за даними комп'ютерної томографії).
  3. Тромбектомію. Етап операції, що передбачає видалення тромбів з великих вен. У 10-15% хворих тромби поширюються по нирковій та нижній порожнистій вені, аж до правого передсердя.

Операційні доступи

Класичні відкриті операції з видалення нирки для лікування раку проводяться з початку ХХ століття. Вони використовують і сьогодні. Основні хірургічні доступи:

  1. серединний лапаротомний (великий розріз на животі);
  2. торакоабдомінальний (розріз на боці) та підреберний – використовуються при новоутвореннях верхнього полюса нирки.

Останніми роками все частіше застосовується лапароскопічний доступ, особливо для органозберігаючих операцій. Якщо її виконує висококваліфікований хірург, то час хірургічного втручання не збільшується у порівнянні з використанням відкритого доступу, а травматичність зменшується. Потреба в наркотичних анальгетиках зменшується до 1-2 днів, а час госпіталізації – до 3-4 днів. Після лапароскопії пацієнти швидше відновлюються, менше страждають від болю, втрачають менше крові. В них рідше розвиваються ускладнення.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.