Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

VPN або проксі-сервер: що краще та в чому різниця?

Якщо вас турбують питання конфіденційності під час роботи в інтернеті, можливо, ви розглядали можливість використання VPN або проксі-сервера. Обидва інструменти підвищують безпеку інтернет-з'єднання, але як саме вони працюють і чим відрізняються? Розуміння різниці між VPN та проксі-сервером дозволить вам вибрати правильний інструмент та підвищити конфіденційність при роботі в інтернеті.

Визначення VPN та проксі-сервера

Як VPN, так і проксі-сервери забезпечують конфіденційність за рахунок того, що дозволяють різними способами приховувати IP-адресу. Однак, використовувані способи та набір додаткових функцій конфіденційності значно різняться. Детальніше - на сайті proxy sale.

Що таке проксі-сервер?

Зазвичай під час перегляду веб-сторінок комп'ютер підключається безпосередньо до веб-сайту та починає завантажувати сторінки для читання – це досить простий процес. При використанні проксі-сервера комп'ютер спочатку надсилає весь веб-трафік на проксі-сервер, потім проксі-сервер перенаправляє запит на цільовий веб-сайт, завантажує інформацію та передає її назад.

Таким чином, проксі-сервери маскують IP-адреси і дозволяють користувачам обходити обмеження на контент і моніторинг. Наприклад, користувачі можуть переглядати контент із географічними обмеженнями: передплатник Netflix з Великобританії, який підключається до проксі-сервера в США, може отримати доступ до контенту Netflix для США.

Що таке VPN?

VPN – це віртуальна приватна мережа (Virtual Private Network). VPN створює зашифрований тунель для передачі даних, захищає особистість в інтернеті, приховуючи IP-адресу, та дозволяє безпечно використовувати публічні точки доступу Wi-Fi.

Типи проксі

Існують різні типи проксі-серверів. Найбільш поширені такі типи:

HTTP-проксі

HTTP-проксі призначені для веб-трафіку. Проксі-сервер підключається до конфігураційного файлу веб-браузера або, якщо браузер не підтримує проксі-сервери, використовується розширення браузера, внаслідок чого весь веб-трафік надсилається через віддалений проксі-сервер. Цей тип проксі-сервера використовується для доступу до контенту з географічними обмеженнями, наприклад, до онлайн-відео, яке може бути обмежене у певному регіоні (проте слід мати на увазі, що це може порушувати користувальницьку угоду з контент-провайдером).

При використанні HTTP-проксі для виконання конфіденційних дій, таких як онлайн-банкінг або покупки в інтернеті, важливо, щоб у браузері був увімкнений SSL і відкривалися лише веб-сайти з актуальним SSL-сертифікатом. Проксі-сервери не шифрують трафік, тому при використанні шифрування доведеться забезпечити власними силами.

Проксі-сервери SOCKS5

Проксі-сервери SOCKS5 працюють на веб-сайтах, крім того, їх можна використовувати для доступу до файлообмінників, сервісів потокового відео та онлайн-ігор. Однак підключення до програм через проксі-сервер SOCKS5 може виявитися повільним. Це пов'язано з тим, що безкоштовні проксі-сервери можуть мати повільнішу інфраструктуру, менше параметрів конфігурації та неповну підтримку.

Прозорі проксі

Проксі-сервери використовуються не лише для доступу до певних сайтів. Їх можна використати і з протилежною метою. Наприклад, деякі організації, компанії, школи, бібліотеки або батьки можуть налаштувати прозорий проксі-сервер для блокування або фільтрації певного контенту при використанні інтернету. Можливо, ви використовували прозорий проксі-сервер навіть не помічаючи цього.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.