Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Не тільки позики «до зарплати»: які бувають мікрофінансові організації та як вибрати правильну

У багатьох українців склався стереотип, що у мікрофінансових організаціях (МФО) можна зайняти лише невелику суму «до зарплати».

Але насправді МФО оформляють і великі позики на кілька місяців і навіть років, а максимальні суми позик у деяких компаніях сягають кількох мільйонів. Є й державні МФО, які видають позики для підприємців за пільговими ставками. Розповідаємо, які види позик пропонують різні МФО та у яких випадках варто їх обрати, а також як оформити онлайн кредит через ДІЮ.

Класична МФО

Це якраз той тип мікрофінансових організацій, які видають невеликі суми на короткий термін. Позики в таких фірмах можна отримати дійсно миттєво і навіть без візиту до офісу, але на суму понад 30 000 не варто розраховувати. Повернути гроші такі МФО просять, як правило, за кілька тижнів. Такі мікрофінансові компанії видають позики практично всім, але через високі ризики неповернення, ставка у них максимальна. Грубо кажучи, сумлінні позичальники платять «за себе і за того хлопця» — за тих, хто позичив, але не повернув.

Кому підійде: тим, кому просто зараз потрібно кілька тисяч «до зарплати».

Заставні МФО

Фактично весь ринок заставних МФО сьогодні представлений компаніями, що видають позики під ПТС. Така позика практично нічим не відрізняється від банківського кредиту: наприклад, можна отримати дуже велику суму (до кількох мільйонів) на тривалий термін. Обмеження - у ринковій вартості вашого автомобіля, під заставу якого видається позика. На відміну від беззаставних МФО, такі компанії ретельніше ставляться до оцінки ризиків. Більшість не видає позики дистанційно — для оцінки автомобіля та оформлення документів доведеться приїхати до офісу. З плюсів — швидкість отримання грошей (у рази швидше, ніж у банку), нижча відсоткова ставка, можливість користуватись своїм автомобілем весь термін позики. З мінусів — щоб скористатися послугами такої МФО, у вас має бути автомобіль.

Кому підійде: тим, кому знадобилася велика сума тут і зараз, тим, хто має проблемну кредитну історію.

Також послугами МФО часто користуються підприємці для швидкого поповнення операційних засобів, заповнення касових розривів. Головна перевага – гроші можна отримати швидко, незалежно від суми.

Державні МФО

У таких компаніях державі належить щонайменше половина статутного капіталу. Вони видають позики малому та середньому бізнесу в рамках нацпроекту «Малое та середнє підприємництво та підтримка індивідуальної підприємницької ініціативи». Фактично, державні мікрофінансові компанії нічим не відрізняються від приватних, крім того, що видають пільгові позики певним проектам: реалізовані на території агропарку, технопарку чи промпарку, які працюють на експорт, запущені у сфері туризму, екології чи спорту тощо. неможливість отримати позику на особисті потреби.

Кому підійде: інноваційним стартапам зі сфер бізнесу, що включені до нацпроектів, представникам малого бізнесу з населених пунктів, в яких не працюють офіси банків або великих заставних МФО.

Перед тим як оформити кредит у банку або позику в МФО, потрібно вивчити всі можливі варіанти та обрати оптимальний саме у вашій ситуації. Правильно підібраний кредитний продукт допоможе вам вирішити завдання, що стоять перед вами, і не створить нових проблем.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.