Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Класифікація вантажних шин

Нижче наведено всі класифікації вантажної автошини:

Рульові або керовані вантажні шини мають особливу конструкцію (наявність поздовжніх канавок), що дозволяє їм забезпечувати чіткі реакції на рухи керма.

  1. Шини для вантажівок, що встановлюються на провідну вісь, виконують важливе завдання: за допомогою машина починає свій рух. Своєчасне зупинення вантажівки також залежить від якісної тягово-зчіпної роботи цих покришок.
  2. До шин для напівпричепів та причепів, як правило, не пред'являється особливих вимог. Основним їх завданням є економія палива, що досягається мінімальним опором пересування. Зверніть увагу: подібні шини при всій їхній схожості з кермовими вантажними шинами не є взаємозамінними. Встановлення шин для причепа на кермо може призвести до виникнення небезпечних ситуацій на дорозі.
  3. Вантажні шини універсального призначення призначені для встановлення як на ведучій, так і на рульовій осі автомобіля. Багато водіїв вважають за краще економити вантажні шини подібного виду для експлуатації на рульовій осі, а після певного пробігу переставити на другорядні осі. Таким чином, можна суттєво заощадити на покупці «запасок». Вантажні шини встановлюються на транспортні автобуси. Тут, як правило, використовуються універсальні чи кермові вантажні шини. А ось шини, призначені для провідної осі, з великими елементами протектора на транспортних автобусах не використовуються через те, що вони надто багато шуму.

Тільки при правильному виборі автошин на сайті https://garant-shina.com/rulevaya-shina/rul-385-65-r22-5/, водії вантажних та легкових автомобілів отримають належний комфорт, покращену керованість та економію палива!

Причіпні та кермові шини, основні відмінності

До вибору шин на вантажний транспортний засіб варто поставитися дуже серйозно. Від цього залежатиме хороша керованість, маневреність та безпека навантаженої машини у будь-яку пору року та за будь-якої погоди. Купуючи, переконайтеся, що на шини є сертифікат якості, який підтверджує, що вони пройшли багаторівневий контроль і виготовлені відповідно до загальноприйнятих стандартів.

Для кожної осі набувається свій вид шин, які відрізняються між собою не лише малюнком протектора, а й основними технічними характеристиками. Розрізняють кермові, причіпні, провідні та універсальні шини. Також вони різняться між собою залежно від сезону та умов експлуатації.

Що таке кермові шини?

Кермові шини встановлюються на передню, кермову вісь вантажного транспортного засобу. Розташовані на ній колеса відповідають за прискорення, уповільнення, гальмування та керування транспортним засобом. На якісній гумі розташовані поздовжні канавки, які покращують відведення води після контакту поверхні шини з дорожнім полотном, покращують керованість, знижують шум під час руху і навіть витрату палива. Мають відповідне маркування «F».

Рульова гума повинна відповідати наступним параметрам:

  1. Мати хороші тягово-зчіпні характеристики – має забезпечувати максимальне зчеплення з поверхнею дороги, оскільки для вантажних машин найчастіше характерне екстрене гальмування та різкий вхід у повороти.
  2. Міцно фіксуватися на колесі, адже це впливає на комфорт та маневреність при їзді.
  3. Витримувати посилені навантаження.
  4. Виготовлятися з якісної сировини та за перевіреними технологіями, внаслідок чого кермові шини довговічні та зносостійкі, здатні витримувати тривалу експлуатацію за несприятливих дорожніх та погодних умов.

Що таке причіпні шини?

Цей вид встановлюється на причепи та напівпричепи, призначений лише для причіпної осі. На широкому протекторі розташований малюнок у вигляді ламелів та канавок, який забезпечує захист від проколів, розтріскування та попадання каменів у канавки. Мають маркування як літери «Т». Існує також особлива класифікація в залежності від максимальної вантажопідйомності, на покришці обов'язково має бути зазначений індекс навантаження.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.