Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Які трансмісійні масла мають бути у СТО

Якщо моторні масла застосовують для мастила ДВС, то трансмісійки ллють у коробки передач, роздавальні коробки, кермові механізми тощо. Вони захищають системи від поломок, знижують рівень шуму та відводять зайве тепло. Наші люди змінюють трансмісійну олію лише в коробках, хоча є й такі, хто цього не робить і навіть не знає, що потрібно. Що ж стосується роздатки і рульовки, тут взагалі ніхто не свербить, поки не затріщить.

Так що, якщо шукаєш трансмісійні олії в СТО, програма мінімум – це олії, які ти литимеш у коробки. А які саме діжки вибрати на сайті https://utneft.ru/, ми тобі підкажемо.

Чи потрібно взагалі міняти олію в коробці?

Однозначно так! Колись давно Mercedes-Benz заявив, що їх АКПП настільки круті, що масло в них залите на весь термін служби і думати про заміну більше не потрібно. Цю інформацію швидко рознесли та запам'ятали, але запам'ятали криво, так ми й отримали натовп водіїв, які вважають, що масло в коробках, у тому числі й у механіці(!) міняти не потрібно. Потім Mercedes пошкодував свою заяву і зобов'язав користувачів змінювати рідину через певний пробіг, але це вже мало хто чув.

Кожен автовиробник сам встановлює норми заміни олії в коробці, але якщо говорити про середні значення, то через 60-80 тисяч пробігу, незалежно від типу КПП, слід оновити олію. Але якщо стало складніше потрапити у передачу, у важелі відчувається вібрація, а коробка виє на високих передачах, отже потрібно терміново летіти у сервіс та змінювати трансмісійку.

Як вибрати трансмісійне масло для МКПП

Масла для ручних коробок, як і моторні, класифікуються по SAE — тут за основу поділу взято коефіцієнт в'язкості. Він визначає температурний діапазон, при якому мастильні рідини зберігають свої робочі властивості. Як і моторні, трансмісійні олії можуть бути літніми, зимовими та всесезонними. Наприклад: SAE 75W – зимове, SAE 140 – літнє, SAE 80W-85 – всесезонне.

Враховуючи в якій країні ми живемо, з її спекотним літом та лютими морозами взимку, всесезоння, однозначно, наш варіант. Якщо твій СТО в Криму чи в Геленджику, можна задуматися про діжку літнього масла, але я б не ризикував — от заллєш водилі такої олії, а він узимку до родичів на Урал вирішить зганяти, сьорбне там горя і спасибі тобі точно не скаже. Так що бери всесезонне і проблем не знатимеш. Відмінним варіантом буде бочка Volvo SAE 75W-90 API GL-5 або Shell Spirax S3 G 80W-90.

Олія для автоматичної коробки

Мастила для автоматів мають приставку ATF і часто забарвлюються в червоний колір. АКПП примхливі по відношенню до мастильного матеріалу і віддають перевагу оригінальним рідинам. Можна брати й аналоги, якщо ретельно їх обирати, але в будь-якому разі лише від відомих світових брендів.

Масло для АКПП потрібно вибирати за рекомендаціями виробника, прописаними в мануалі.

Якщо ваш сервіс або СТО спеціалізуються на обслуговуванні конкретних брендів авто, то ідеально буде взяти трансмісійку від виробника. Якщо немає «расистських» замашок і обслуговуєш усіх, то слід брати бочки, які мають допуски тих марок, які найчастіше до тебе заїжджають. Наприклад, наша трансмісійка Shell Spirax S2 ATF AX має допуск від Ford та Mercedes-Benz, а також чудово підходить коробкам, яким мануалом прописано Dexron IID.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.