Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Усе законно: які документи мають бути на ювелірний виріб

Купівля ювелірної прикраси — емоційний захід, тож підготуватись необхідно заздалегідь. Якщо ви хочете придбати прикрасу для себе або в подарунок, варто продумати, якою вона має бути та яку суму ви готові витратити, адже в ювелірному салоні емоції часто беруть гору й в кишені опиняється зовсім не те, чого хотілося.

Вітрина магазину ювелірних прикрас — це цілий світ, казковий та сяйнистий. Блиск золота, таємниче мерехтіння срібла та сяйво каменів приголомшують. Шикарні каблучки, сережки, браслети для дівчаток — придбати хочеться одразу все. Поринаючи в блискучий світ вітрин, важливо не забувати й про практичні моменти. Щоб переконатися у справжності виробів та захистити свої права як покупця, необхідно простежити, щоб проданий товар супроводжувався усіма необхідними документами.

Як перевірити справжність виробу

Великі виробники ювелірних виробів постачають свій товар у різні магазини та салони. Для підтвердження справжності виробів багато заводів розробили на сайтах спеціальну програму перевірки штрих-коду. Вбивши в спеціальне віконце потрібні цифри з бирки ювелірної прикраси, ви можете отримати необхідну інформацію.

Якщо такої можливості немає, не соромтеся уважно розглянути бирку виробу, де вказані його основні характеристики, а також сам виріб, де, крім проби, має стояти знак виробника.

На бирці ювелірного виробу обов'язково має бути така інформація:

  1. назва виробника, його юридична адреса;
  2. найменування товару;
  3. маса виробу;
  4. матеріал виготовлення та його проба;
  5. артикул;
  6. розмір, якщо це кільце, браслет чи ланцюжок;
  7. наявність вставки та її характеристики;
  8. ціна виробу.

За бажанням виробника можуть бути додана інша інформація — штрих-код, позначка ВТК, логотип фірми.

bj201pBs-5lfq701avOkdSKLxHI6lJNLmkk3o5l6knUBwFXrDbYe3wrKsOupfvgGI4Enb8lMX8Bn41RZ3opW-eBgQov3B2PMiRxXMqnPEK5wA_bqLfor3VdKYwXPLIt-DkhAsCSjhIqovQxD8s4tSwC_f-oBNhKI6HFMF94ze2bgoAP9KLfqRzNsgr2opQ

Які документи має отримати покупець

Незалежно від того, де купується прикраса — у салоні чи інтернет-магазині, продавець зобов'язаний надати такі документи:

  1. товарний чек, де вказується назва та ціна товару, характеристики прикраси, дата продажу, повні реквізити, підпис та печатка продавця;
  2. касовий чек;
  3. бирка ювелірного виробу;
  4. гарантійний талон.

Якщо ювелірна прикраса має камінь-вставку, додатковий сертифікат справжності на нього не потрібний, достатньо інформації, що вказана на бирці. У деяких випадках ювелірні компанії можуть замовляти окремі сертифікати гемологів, але робиться це нечасто та тільки для найдорожчих ювелірних виробів.

Гарантія на ювелірні вироби

Купуючи прикраси, пам'ятайте, що ювелірні вироби належної якості обміну та поверненню не підлягають, якщо, звісно, ви заздалегідь не обговорили цей момент із продавцем. Але у покупця за законом є цілих 2 роки, щоб виявити приховані дефекти виробу. У цьому випадку за наявності чека та бирки можна вимагати заміни виробу, зменшення його вартості чи безплатного гарантійного ремонту.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.