Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Плити OSB та їх основні переваги

ДСП широко використовується в будівництві та оздоблювальних роботах – це зручна та дешевша альтернатива цільній плиті. Однією з найпопулярніших плит цього типу є OSB, що застосовується, у тому числі при обробці підлог, сходів, стін або для обшивки даху.

До речі, якщо ви хочете купить ОСБ 10 мм, радимо відвідати спеціалізований інтернет-магазин venbud.com.ua.

OSB: що це?

Назва OSB, або ОСП (орієнтовано-стружкова плита) означає, що плита складається з деревної стружки (зазвичай сосни або ялини), розташованої в одному певному напрямку. Стружки пресуються під тиском і склеюються синтетичною смолою, а в деяких випадках поліуретановим клеєм. Плити OSB можна розділити на 4 категорії, від яких залежать можливості застосування:

  1. OSB-1 – найтонша і найдешевша плита, нездатна витримати будь-яких серйозних навантажень; підходить лише для використання у сухих умовах. Сполучною речовиною стружок є карбамідоформальдегідна смола.
  2. OSB-2 – як і плита OSB-1, може використовуватися лише у сухих приміщеннях, але краще витримує навантаження. Стружка також склеєна карбамідоформальдегідною смолою. В основному використовується у меблевій промисловості.
  3. OSB-3 – плита, яка підходить для використання в будівельних та оздоблювальних роботах: ефективно переносить навантаження та стійка до вологи. Сполучною речовиною є меламіно-уретанова смола та поліуретановий клей (у середньому шарі).
  4. OSB-4 - найміцніша (але і найдорожча) плита, здатна витримати навіть значні навантаження. Вологостійка. Як і у випадку з OSB-3, як сполучний використовується меламіно-уретанова смола і поліуретановий клей.

На додаток до 4 категорій на ринку також існують спеціальні вогнестійкі плити OSB STOP FIRE, вони застосовуються там, де потрібні вищі стандарти протипожежного захисту.

Переваги та недоліки плит OSB

Плити OSB часто використовуються в різних видах будівельних робіт не просто так. До їх найважливіших переваг, крім невисокої ціни та досить широкого спектра застосування, можна віднести:

  1. можливість витримувати будівельні навантаження при легкості самої плити:
  2. простота складання та невелика кількість відходів при обробці;
  3. стійкість до вологи у деяких видів плит (OSB-3 та OSB-4);
  4. міцність, гнучкість та герметичність,
  5. хороші параметри теплоізоляції,
  6. вогнестійкість (OSB STOP FIRE).

Однак слід знати, що плити OSB необхідно правильно зберігати, бажано в сухому приміщенні, що добре провітрюється, щоб вони не втратили своїх властивостей і не покрилися пліснявою.

Вміст формальдегіду у плит, склеєних карбамідоформальдегідною смолою часто вважається недоліком. Це канцерогенна речовина, але її концентрація в плитах OSB настільки низька, що не становить небезпеки для здоров'я – за умови дотримання чинних норм як щодо укладання плит, так і розмірів поверхні, що покривається даним типом матеріалу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.