Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Коли виникає потреба в пансіонаті для літніх людей

Поки людина здорова та успішна, оточена родичами та друзями — вона думає, що так буде завжди, але життя не проста штука.

За одну мить може все змінитись, здоров'я похитнутися, друзі та родичі відвернулися та забули. З волі долі людина залишається одна. Для когось це покарання за минулі справи, для когось — випробування.

Переїзд когось із близьких до приватного пансіонату для людей похилого віку – непроста тема для будь-якої родини. І список сумнівів величезний: починаючи з етичного боку питання та закінчуючи матеріальним. Якщо перше часто є результатом забобонів і стереотипів, то друге – об'єктивна реальність. Як працює співвідношення «ціна – якість» представляють усі.

Частково це пов'язано ще й з уявленнями про будинок престарілих на прикладі державних установ. Потрапити туди важко, а умови зазвичай дуже скромні, причому вони надаються не безкоштовно.

В останні роки зростає кількість приватних пансіонатів для людей похилого віку, але багато хто заздалегідь впевнений, що це непідйомно дорого. І даремно. Якщо вивчити всі доступні пропозиції, можна вибрати варіант різного гаманця.

З чого складається вартість проживання в будинках для людей похилого віку

Ціна залежить від набору послуг, базових та додаткових, від регіону та від деяких суб'єктивних обставин.

  1. Розміщення. Комфортні кімнати, в яких проживає один постоялець, спочатку дорожчі за ті, де розміщено по кілька осіб. І обладнані номери бувають по-різному. Важливо пам'ятати: яка б не була вартість, і житлові, і загальні приміщення повинні бути зручними та безпечними для людей похилого віку. Ліжка з якісними матрацами та постільною білизною; розетки, розміщені так, щоб не брести до них у темряві; нековзні покриття для підлоги; поручні в душі та туалеті; жодних крутих сходів; якісні вікна, з яких немає протягів, але відкриваються вони без проблем і т.д.
  2. Живлення. Для людей похилого віку, у яких майже завжди вікові порушення обміну речовин, необхідне якісне збалансоване меню, в 4-5 прийомів. Якщо режим харчування та набір страв підбираються індивідуально, це також впливає на остаточну ціну.
  3. Догляд. Тут усе залежить стану здоров'я. Більшість приватних будинків для людей похилого віку приймають постояльців, як здатних до самообслуговування, так і тих, кому потрібен постійний догляд, у тому числі і лежачих хворих. У базовий набір послуг зазвичай входять щоденна допомога у побуті, гігієнічні процедури, стрижка волосся та нігтів.
  4. Цілодобовий медичний патронаж. Тут вартість варіюється в залежності від діагнозу та стану. Від того, якого роду медична допомога потрібна – регулярні огляди лікарів, консультації та увага профільних фахівців, сестринський догляд, необхідність спеціальної реабілітації, масажу, ЛФК. На те, скільки в середньому коштує перебування в конкретному пансіонаті, впливає кількість і професійний рівень фахівців, вони перебувають у штаті або «приходять» тощо.
  5. Розташування (і локальному сенсі, й у географічному). Затишна зелена зона у передмісті або поруч із містом – це чисте повітря, тиша, оптимально зручно для відвідування родичів, а тому коштує дорожче, ніж спальний район чи далека периферія. А місто дорожче за провінцію.
    Додаткові фактори – те, що робить перебування в будинку для людей похилого віку приємнішим.
  6. Наявність власної території для прогулянок, її розмір та облаштування. Дозвілля людей похилого віку: додаткові заняття, заходи, можливості для хобі, спілкування і т.д.
  7. Термін проживання. Зазвичай приватні пансіонати надають можливість як короткострокового, і тривалого розміщення. Розцінки на перебування на короткий термін – на тиждень, місяць, на час відрядження або відпустки родичів, вищі за довгострокові.


Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.