Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як обрати якісну плиту для закладу громадського харчування

Прибуток ресторану, кафе чи їдальні багато в чому залежить від відгуків клієнтів. Зараз дуже швидко розповсюджуються погані враження, що може поставити під загрозу ведення бізнесу. Достатньо одному відвідувачу закладу висловити своє незадоволення якістю обслуговування та продукції, щоб інші дізналися про це. Тому варто, окрім професійних і навчених співробітників, мати найкраще обладнання, яке мінімізує ризики отримання несмачних страв.

Яку плиту краще обрати

Кожен заклад громадського харчування має свої особливості, тому підбір обладнання - справа індивідуальна. Перед придбанням треба отримати відповіді на такі запитання:

1. Який розмір приміщення? Скільки страв плануєте подавати на день?

У кожній точці громадського харчування, незалежно від того, йдеться про маленьку кав'ярню або про розкішний дорогий ресторан, треба реагувати на потреби клієнтів. Таким чином ми підбираємо обладнання та кількість персоналу (кухарів, офіціантів тощо), здатних впоратися з обслуговуванням. Із цієї причини неможливо чітко визначити одну універсальну плиту, що підходить для будь-якого закладу. Перед її вибором потрібно ретельно проаналізувати бізнес-профіль, а особливо, скільки страв ми подаємо. Варто враховувати як поточні потреби, а й ті, які можуть виникнути найближчим часом. Можливо, захочете розширити свій бізнес, збільшити приміщення й кількість персоналу, асортимент страв, тому краще одразу вкластися в сучасний і потужний пристрій.

2. Потрібні базові функції чи щось більше?

Окрім простого варіння чи розігріву їжі, потрібні функції запікання, смаження, приготування страв на грилі чи на пару, деякі виробники розширюють свою пропозицію та додають у свої пристрої нові технології. В одних закладах ці функції не стануть у нагоді або будуть використовуватися дуже рідко, а в інших вони можуть значно покращити роботу. Тому варто ознайомитись із пропозиціями різних компаній, щоб ознайомитись не лише з класичними рішеннями, а й з інноваційними.

Конвекційна піч або пароконвектомат не має собі рівних у кафе, барах та закладах швидкого харчування. Він добре працює у місцях, де немає важкої гастрономії. Має невеликі розміри. У ньому можна смажити, запікати чи варити, але у ній відсутня функція пари. Завдяки явищу конвекції (теплова циркуляція та спеціальна система нагріву) прилад рівномірно розподіляє тепло, що зводить до мінімуму ризик пригорання їжі. Циркуляція гарячого повітря та обробка парою дозволяє зробити страви соковитішими. На різних полицях  можна бланшувати, варити (у тому числі на пару), розігрівати, запікати та запікати навіть при низьких температурах кілька страв одночасно, не турбуючись про обмін запахами.

3. Чи є у співробітників досвід роботи з такими пристроями?

Гастрономічні плити, як і будь-яке сучасне кухарське обладнання, потребують належного навчання їх використанню. Є плити з ручним або цифровим керуванням. Останнє може бути більш менш просунутим, тому нам необхідно знати, на якому рівні співробітники в цій галузі. Для досвідчених кухарів робота професійної духовки з сенсорною панеллю не буде загадкою, а ось для людей, які тільки-но починають роботу в гастрономії, - так. Хоча більшість цифрових пристроїв оснащені зрозумілими панелями управління, іноді буває так, що навчання їх використанню може зайняти деякий час, який, наприклад, у високий сезон, коли наші приміщення відвідує багато гостей, може бути трохи проблемним.

4. Що краще - газові, електричні чи індукційні плити?

При облаштуванні кухні з нуля треба врахувати загальні витрати. Економічніше рішення в кожному регіоні вказати складно. Адже газ може бути дешевим в експлуатації, а професійні газові плити коштують дорого.

З електричною гастрономічною піччю все навпаки: на ринку можна знайти електричні та промислові індукційні плити за гарною ціною, але частота їхнього використання може суттєво вплинути на ціну електроенергії. У приміщенні можна встановити і електричну, і  газову плиту, також необхідно здійснити відповідні підключення.

5. Що для вас важливіше - ціна чи бренд?

Треба  звертати увагу лише на вартість і відомість бренду, а на якість і функціональність пристрою, його економічність. Іноді краще заплатити більше, але бути впевненим, що інвестуєте в перевірений прилад, високо оцінений іншими рестораторами.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.