Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

"Розумні" міни: на що здатні снаряди російської системи "Землеробство"

Українські сапери отримали комплекси для розмінування хорватського виробництва та тепер використовують їх у Миколаївській та Херсонській областях. Комплексами керують дистанційно. Трал, який штовхають машини перед собою, витримує підрив протитанкових мін. Один пропущений боєприпас може вивести з ладу танк чи бойову машину піхоти.

Російські війська мінують ворожу територію дистанційно. Пускове встановлення схоже на реактивну систему залпового вогню. Нова російська машина "Землеробство" - інженерна система дистанційного мінування. Усередині снарядів не вибухова речовина, а протипіхотні чи протитанкові міни. Боєприпаси закидають на відстань від 5 до 15 км. Боєкомплект "Землеробства" складається з двох контейнерів, у кожному з яких по 25 ракет. Одним залпом машина накриває площу кілька тисяч квадратних метрів.

Українська армія використовує систему дистанційного мінування польського виробництва. Незабаром у розпорядженні ЗСУ мають з'явитися й американські комплекси. В одному із населених пунктів російська військова поліція та саперний підрозділ виявили міни німецького виробництва. На західних мінах встановлені магніти, які реагують навіть на стрілецьку зброю. Якщо озброєна людина підходить до снаряду ближче за два метри, вона спрацьовує. Більше про те, як здійснюється протимінна діяльність - за посиланням.

Що вміють "розумні" міни? Як працюють системи дистанційного мінування? Як пройти мінним полем і залишитися живими? І чому роботи-сапери не можуть повністю замінити людину?

Принцип роботи "Землеробства"

Триметрові ракети системи "Землеробство" доставляють у задану точку протипіхотні міни "Медальйон". На фінальному етапі польоту боєприпаси відстрілюються від носія та спускаються на парашуті.

"Це або протипіхотні міни, або протитанкові міни. Боєприпаси та міни, які застосовуються для дистанційного мінування, характеризуються, в першу чергу, своєю компактністю, малою масою, а також підривниками, що самоліквідуються", - говорить військовий експерт Михайло Сьомін.

Снаряди "Землеробства" називають розумними. Усередині протипіхотних мін встановлено сейсмічний датчик, який аналізує силу вібрації ґрунту та розпізнає кроки людини. Боєприпас спрацьовує у потрібний момент.

"Протипіхотні міни, які встановлюються системами дистанційного мінування, реагують виключно на людину. А протитанкові чи протитранспортні реагують виключно на проходження бойової техніки", – пояснив письменник, військовий історик Микола Стародимов.

Як з'явилися "розумні" міни

Необхідність у таких "розумних" мінах виникла в Афганістані. Моджахеди гнали мінними полями отари овець і боєприпаси спрацьовували.

"По-перше, розкривалося місце розташування самого мінного поля, і страждали вівці, а не люди. Щоб запобігти цьому, була розроблена система "Полювання": міни реагували виключно на проходження людини, а на баранячі копита не реагували", - зазначив експерт.

Протипіхотні міни попередніх поколінь орієнтувалися лише на вагу потенційної мети. Вибух спрацьовував при навантаженні від 5 до 70 кілограмів. Протитранспортні снаряди – від 100 кілограмів. Тобто теоретично людина могла ходити такою ділянкою, але бувало, що міни все ж таки спрацьовували.

"У мене на очах був випадок, коли зупинилася машина, і з неї зістрибнув солдат. У момент зістрибування він п'ятою потрапив якраз на вибуховий пристрій протитранспортної міни. Від нього один чобіт залишився", - розповів Стародимов.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.