Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Що таке валеологія

Із чим пов'язана? Валеологія - це область знань, що досліджує можливості організму та способи їх максимального використання. На відміну від медичної науки, вона наголошує на збереженні хорошого самопочуття навіть у несприятливих умовах.

Як реалізується у педагогіці? Своє застосування ця наука знайшла у системі освіти. Діяти тут пропонують у двох напрямках. По-перше, навчати дітей здоров'язберігаючим технологіям, а по-друге, забезпечувати умови для збереження їхнього здоров'я під час навчального процесу.

Валеологія у педагогіці

Валеологія - це наука, яка закріпилася в системі загальної освіти, хоча під час її появи багато хто був переконаний, що її слід розглядати лише як модну одноденку. Цю науку не викладають у школах як окрему дисципліну, але є валеологічні ігри для дітей, а також багато предметів, а саме ОБЖ, природознавство, біологія, екологія та краєзнавство, так чи інакше переплітаються з нею.

Вальдорфська педагогіка

Критеріями гуманітарного прогресу є рівень життя та здоров'я людей. Отже, здоровий спосіб життя – це складна система, що постійно змінюється, яка характеризується сімейно-побутовою, суспільно-трудовою та комунікативною діяльністю. Наскільки гармонійною буде ця система залежить від того, як гармонують між собою її суб'єкти.

Здоровий спосіб життя є гармонією всередині людини, і він не може існувати без знань індивіда про себе і про зміни, які закономірно відбуваються в його фізичному та психічному станах. Також людина, яка веде здоровий спосіб життя, має розуміти, як ця динаміка впливає на стан її розумового та фізичного здоров'я. Саме такі міркування лежать в основі валеології.

Багато хто при відповіді на запитання «Що таке валеологія?», кажуть, що це те саме, що й «санітарна освіта», «гігієнічна освіта», «гігієнічне виховання» або «здоровий спосіб життя». Але така думка, мабуть, є надто поверховою.

Наука відноситься до проблем здоров'я не так само, як медицина. Підходи тут дещо відмінні. Медицина здебільшого розглядає не здоров'я, а хвороби, і це можна пояснити тим, що здорова людина зазвичай до лікаря не звертається. Завдання валеології полягає саме у запобіганні захворюванню, а медицини – у лікуванні.

Спочатку валеологію слід як науку, що займається вивченням здоров'я людини. Чи обмежиться вона медициною або вийде за її межі, ми зможемо дізнатися лише згодом. Але сьогодні з упевненістю можна стверджувати, що вивчення здоров'я та пошук способів його збереження – це важливі заходи, до яких потрібно привчати з раннього віку. Валеологією займаються такі фахівці: гігієністи, фізіологи, біологи, психологи, екологи та, звичайно, педагоги. Останні мають робити це разом із батьками учнів.

Валеологія – це великий термін, який включає такі відгалуження, як медичну і педагогічну валеологію.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.