Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Які переваги небулізація має порівняно з іншими методами обробки зернових культур

Небулізація — сучасна методика обробки зерна в потоці, розроблена Генеральною Компанією Інсектицидів (нині — Sojam). Суть технології у рівномірному розподілі інсектицидів над зерновою масою.

В рамках небулізації препарат розподіляється над зерном у вигляді дрібних частинок, створюючи туман, який рівномірно покриває зерно та проникає у всі важкодоступні місця. Таким чином, метод небулізації допомагає запобігти пошкодженню зерна на складі. Він надійно та ефективно захищає врожай від комах та інших шкідників.

Детальніше про технологію

препарат Пірігрен 50, ХТУ рамках небулізації використовуються наступні препарати:

  1. Гранпротек, КЕ.
  2. Пірігрен 50, ХТ.

Обидва інсектициди гарантують практично миттєву загибель 100% шкідників, а також забезпечують довготривалий захист зерна від комах терміном до 12 місяців. Використовувати ці препарати можна як в процесі завантаження культури в зерносховище, так і при її зберіганні чи вивантаженні для відправки на переробку.

5 ключових переваг небулізації:

  1. Безпека для рослин, зерна, працівників ферми. Діючі речовини препаратів Пірігрен 50, ХТ та Гранпротек, КЕ належать до 2-го класу небезпеки. Тому для роботи з ними потрібний мінімальний захист персоналу. Контакт з невеликою кількістю препаратів не викликає побічних ефектів. Тому небулізація, якщо її зрівняти з іншими методами, вважається одним із найбільш безпечних способів обробки зернових культур.
  2. Максимально довготривалий період захисту. У препаратах Пірігрен 50, ХТ та Гранпротек, КЕ містяться допоміжні речовини, які забезпечують захист культури на тривалий термін – аж до 12 місяців (залежить від дозування).
  3. Мінімальні витрати грошей та часу на проведення небулізації. Перед завантаженням врожаю в елеватор не потрібно дезінфікувати приміщення чи виконувати які-небудь інші підготовчі роботи — інсектицид все одно знищить 100% комах. Такою ефективністю може похвалитися далеко не кожен метод захисту врожаю.
  4. Зерно можна переробляти та використовувати відразу після небулізації. Немає періоду експозиції — після обробки продукт можна відразу відправляти для виготовлення харчових продуктів (наприклад, солоду).
  5. Максимальна простота обробки. Небулізацію можуть проводити співробітники зерносховища — їм потрібно лише пройти одноразовий інструктаж із експертами компанії Sojam.

Небулізація ефективна за будь-якого рівня зараженості зерна. Навіть якщо ситуація вже вийшла з-під контролю, обробка допоможе зберегти рештки врожаю. Також небулізація часто проводиться у профілактичних цілях. Обробку можна проводити на будь-якому етапі роботи з культурою — як у процесі її зберігання у елеваторі, так і при завантаженні/вивантаженні з нього.

Порівняння небулізації з іншими методиками обробки зерна

Якщо говорити суто про ефективність, то головний конкурент небулізації — фумігація, знищення комах за допомогою пару і газів з мікрочастинками отруйних речовин. Може проводитися для знезараження як самого зерна, так і у приміщеннях, де зберігається врожай чи сільськогосподарська техніка.

Абсолютно всі речовини, які використовуються у фумігації, високотоксичні для людини навіть у малих дозах (що вже говорити про їх токсичність для самого зерна). Тому проводити подібні операції можуть лише спеціальні компанії, які мають відповідну ліцензію.

Пірігрен 50, ХТОсновний плюс фумігації — дуже висока ефективність. Але метод має масу недоліків у порівнянні з небулізацією. Наприклад, складну та довгу підготовку до обробки, оскільки необхідно ретельно очистити та герметизувати приміщення. Також у фумігації висока вартість через необхідність залучати сторонніх експертів з їхньою дорогою технікою. А ще методика відрізняється дуже тривалим термін дегазації (очищення приміщення та зерна від газів), який може затягнутися до 20 діб.

Тому фумігацію варто розглядати як крайній варіант, при дуже високому ступені зараженості зерна шкідниками. Але краще не доводити до таких крайнощів і проводити більш дешеву і не менш ефективну небулізацію. Профілактика завжди коштує дешевше.

Інші відмінності та переваги небулізації перед фумігацією та іншими методами обробки зерна:

  1. В процесі небулізації  використовуються максимально безпечні речовини. Вони швидко вивітрюються і не впливають на якісні характеристики культури (навіть при використанні їх у максимальних дозуваннях).
  2. Подальша обробка зерна після небулізації можлива всього через 24 години. Більш того, через добу після обробки зерно вже можна використовувати в процесах приготування харчових продуктів.

Під час перевірки зернової маси перед небулізацією експерти визначають, скільки врожаю вже зіпсовано шкідниками. Наприклад, показник може становити 10%. Таке відбуватиметься у запущених випадках. Але небулізація дозволить зберегти 85-90% від зернової маси, що залишилися, оскільки забезпечує її захист на весь термін зберігання.

Більш того, фумігація та подібні методи обробки зерна обходяться дорожче за небулізацію. Найчастіше вони передбачають застосування небезпечних речовин, що не дозволяють використовувати зерно відразу після обробки. Це дуже незручно. Небулізація позбавлена цих недоліків. Вона дешевша, більш швидка, простіша.

Які культури можна нібулізувати

Пірігрен 50, ХТ заснований на піріміфос-метилі, а Гранпротек, КЕ — на дельтаметрині. Обидві речовини на законодавчому рівні дозволені для обробки зернових культур та злаків. Більш того, дельтаметрин і піриміфос-метил мають доведену ефективність у боротьбі проти більшості комах-шкідників, які зустрічаються на території України.

Варто зазначити, що ці інсектициди мають високу стійкість до зовнішніх впливів (таких як дощ), що забезпечує довготривалий захист зерна. За допомогою Пірігрен 50, ХТ та Гранпротек, КЕ можна обробляти: ячмінь, кукурудзу, пшеницю, третікале, сорго, просо, жито тощо.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.