Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Аденома простати: міфи та їх розкриття

Найрозквітліший період життя чоловіка - 40-50 років. Позаду гормональні бурі, важкий початок кар'єри і складнощі в молодій сім'ї. Тепер же професійне зростання в самому розпалі, сімейні проблеми так чи інакше вирішилися, діти трохи підросли, а здоров'я, як і раніше, дає змогу все, або майже все.

І кого в такій ситуації турбуватимуть усілякі дрібниці, на кшталт дещо прискореного бажання сходити до туалету або необхідності злегка натужуватися під час сечовипускання? Однак, не варто ігнорувати подібні зміни у вашому організмі, адже вони можуть бути першими симптомами серйозного захворювання - аденоми простати.

Аденома - що це?

У 50% чоловіків у віці від 40 до 50 років виявляється доброякісне збільшення (гіперплазія) передміхурової залози (простати), відоме також, як аденома простати. До 80 років ця проблема наздоганяє вже 90% чоловічого населення.

За появи перших симптомів у жодному разі не можна відкладати візит до лікаря. Оскільки проблема дуже делікатна, попередньо можна ознайомитися з інформацією про захворювання на сайті клініки JMC за посиланням: https://jmc.org.ua/ та підготуватися до консультації з лікарем.

Простата тісно пов'язана з процесами сечовипускання, ерекції, еякуляції та транспортування сперматозоїдів. Аденома простати - це доброякісна пухлина всередині простати, яка росте і поступово здавлює сечовипускальний канал, що призводить до появи таких неприємних симптомів, як:

  1. прискорене сечовипускання;
  2. часті позиви до сечовипускання в нічні години;
  3. відчуття неповного спорожнення сечового міхура, необхідність мочитися за два прийоми, з інтервалом у 5-10 хвилин;
  4. необхідність додаткового напруження під час сечовипускання;
  5. ургентне сечовипускання - це стан, коли бажання помочитися виникає різко і відразу дуже виражене (без попереднього поступового наростання, характерного для норми).

При цьому симптоми розвиваються по наростаючій. Чоловік може помилково думати, що трохи застудився або став пити багато води, а тим часом аденома буде розростатися і призводити до нових неприємностей.

Діагноз аденоми простати встановлюється за допомогою фізичного обстеження, палпації простати через задній прохід (ректальне обстеження), ультразвукового дослідження простати та інших лабораторних методів.

Лікування аденоми простати може включати лікарські засоби, зміни в стилі життя, фізичну активність, харчування та, у важких випадках, хірургічне втручання. Медикаментозне лікування включає призначення ліків, таких як альфа-блокатори або 5-альфа-редуктазні інгібітори. Хірургічні методи включають турбіну, видалення частини або всієї простати.

В деяких випадках, коли симптоми не є важкими, може бути призначено постійне спостереження під наглядом лікаря без негайного лікування.

Якщо ви відчуваєте симптоми, що свідчать про можливу аденому простати, важливо звернутися до лікаря для правильної оцінки та лікування. Вчасна діагностика і лікування можуть допомогти полегшити симптоми і покращити якість життя.

Міфи про аденому

Незважаючи на широку поширеність, аденома простати оточена безліччю міфів, через які чоловіки замість отримання необхідної терапії та професійної медичної допомоги звертаються до рецептів народної медицини, купують в аптеці перші ліпші засоби і займаються неефективним самолікуванням, втрачаючи дорогоцінний час. Давайте розберемося, що ж все-таки є міфом, а що - фактом.

Міф 1. Аденома простати - це природне старіння чоловіка, і вона не лікується

Це не так. Немає жодної необхідності терпіти незручності та завчасно списувати себе з рахунків. За появи будь-яких симптомів, що погіршують якість вашого життя, слід одразу звертатися до лікаря і з'ясовувати причину змін. Крім того, сьогодні в інтернеті з'являються експертні ресурси, на яких можна заздалегідь отримати довідкову інформацію щодо того чи іншого захворювання, зокрема й щодо урологічних проблем.

Міф 2. Аденома і секс несумісні

Неправда. Аденома простати справді впливає на процеси еякуляції і може створювати труднощі під час виникнення ерекції, але сексуальний потяг і відчуття оргазму анітрохи не змінюються. А щоб усі радощі сексу повернулися в повному обсязі, необхідно почати з правильного лікування - у жодному разі не займайтеся цим самостійно, тільки лікар-уролог зможе правильно підібрати лікування та необхідні препарати.

Міф 3. Аденома простати потребує обов'язкового хірургічного лікування

Це неправда. Сучасна медицина дає багато можливостей для консервативного лікування аденоми (без операції), головне, вчасно потурбуватися цією проблемою, не запускати хворобу. Зверніться до лікаря для визначення відповідного методу лікування і підбору ефективних препаратів.

Міф 4. Аденома простати - дуже часта і добре вивчена патологія, отже, ліки може порадити і фармацевт в аптеці

Дійсно, аденома простати трапляється часто і терапія цього стану добре вивчена та продумана. Але поставити діагноз і підібрати індивідуальну терапію зможе тільки лікар.

Якщо до лікаря йти страшно або ніяково, можна спочатку анонімно поставити запитання медичному фахівцеві на спеціалізованому ресурсі, а потім записатися до лікаря на очний прийом. Пам'ятайте, що онлайн-консультація не може замінити очний огляд лікаря.

Міф 5. Аденома простати - це тільки моя проблема, нікого більше не стосується

Це не так. Часті нічні пробудження і спровоковане цим безсоння, часті позиви до сечовипускання, постійний стрес - усе це не найкраще позначається на настрої та поведінці чоловіка. А від цього страждають усі оточуючі: від дружини і батьків до товаришів по службі і підлеглих.

Подбайте про себе і підходьте відповідально до власного здоров'я. Не потрібно терпіти або соромитися подібних захворювань і вже тим більше не потрібно боятися звернутися до лікаря.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.