Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Страхувальні системи: особливості вибору

Безпека — це один з пріоритетів будь-якої подорожі, особливо це стосується перебування в екстремальних умовах. Зокрема, до них відносяться гірський туризм та сходження на вершини. У цих випадках обов'язковим елементом екіпіровки є надійна страхувальна система.

Конструкція та функції страхувальної системи

Страхувальне кріплення найчастіше складається з таких елементів:

  1. страхувального кільця, яке з'єднує пояс з ножними обхватами;
  2. системи ременів, залежно від моделі вони можуть бути оснащені пряжками для регулювання;
  3. карабінів, які з'єднують різні частини страховки між собою;
  4. допоміжних мотузок (репшнурів), які завдяки своїй гнучкості та еластичності виконують роль амортизаторів;
  5. різних видів петель та вузлів для створення основних та додаткових кріплень.

Основне призначення страхувальної системи — запобігання травмуванню альпініста при втраті рівноваги або падінні. Це реалізується за рахунок розподілу навантаження під час різких ривків. Крім цього страхувальне кріплення дає можливість прив'язати різне необхідне обладнання.

Страхувальні системи: основні різновиди

Існує три основні категорії страхувальник кріплень:

  1. верхні обв'язки — для зони грудної клітки;
  2. нижні або альтанки — для нижньої частини тіла;
  3. комбіновані — поєднуються конструктивні елементи обох попередніх видів.

Верхні страхувальні системи вже не застосовуються окремо, а лише в комплексі. Їхня конструкція включає в себе широкий поясний ремінь та лямки, що охоплюють плечі і спину. Призначення грудної обв'язки — захист ребер від травмування.

Нижнє страхувальне кріплення або альтанка є найбільш поширеним завдяки його функціональності, зручності та простоті у використанні. Воно складається з поясу та ножних лямок, з'єднаних страхувальним кільцем.

Повні або комбіновані страхувальні системи забезпечують максимальний захист. Вони мають складну конструкцію і досить велику вагу. Найчастіше їх використовують у промисловому альпінізмі для виконання монтажних та будівельних робіт.

Також страхувальні системи поділяються на різні види залежно від призначення. Для тренувань на скеледромі або сходження на нескладні скелі в теплу пору року можна застосовувати найпростіші альтанки з нерегульованими ножними петлями. Важливо, щоб система точно підходила вам по розміру, не сковувала рухів і не була надто вільною.

Для складніших сходжень, в тому числі взимку, слід обирати страхувальні системи з регулювальними пряжками на поясі і лямках. Це дає можливість одягати кріплення навіть на об'ємний верхній одяг, без необхідності знімати взуття, кішки або лижі. Таке спорядження є універсальним. Проста та зручна конструкція дозволяє використовувати його як для тренувань, так і для гірського туризму.

Висотний альпінізм, що передбачає тривалі вертикальні маршрути, вимагає використання спеціальної страховки. Вона має широкий м'який поясний ремінь, додаткові регулювальні пряжки, велику кількість петель для кріплення спорядження.

В асортименті туристичного спорядження є системи призначені спеціально для жінок, що враховують особливості їх статури. Вони оснащені поясом, що підходить на тоншу талію, та подовженою страхувальною петлею.

Обираючи страхувальну систему необхідно звернути увагу на її якість та надійність фурнітури. Кріплення повинно бути зручним, легко одягатися та відповідати своєму призначенню. Якщо ви любите подорожувати горами в різні пори року краще обрати універсальний варіант.

Купити страхувальні системи від відомих брендів пропонує інтернет-магазин «Клуб мандрівників». На нашому сайті можна обрати той вид страховки, котрий максимально відповідатиме вашим вимогам.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.