Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Нафтогаз прогнозує українцям найхолоднішу зиму за останні десятиліття

Якщо навіть росія повністю не зруйнує інфраструктуру, яка пов’язана з постачанням тепла та газу, на українців все одно очікує сувора зима. Тепло подадуть пізніше, ніж зазвичай, а середню температуру теплоносія буде знижено.

Про це пише британське видання The Guardian, посилаючись на голову Нафтогазу України Юрія Вітренка.

Він зазначив, що термостати в централізованих системах опалення увімкнуть пізніше, ніж зазвичай і вимкнуть – раніше.

У приміщеннях температура буде встановлена ​​на рівні 17-18°C, що приблизно на чотири градуси нижче за звичайну.

Голова Нафтогазу порадив людям запастися теплими ковдрами та одягом, які точно знадобляться, якщо температура за вікном впаде нижче -10°C.

Ситуація багато в чому залежатиме від міжнародних союзників України. Точніше від того, чи нададуть вони необхідні кошти для імпорту газу на 4 мільярди кубометрів.

Також не слід виключати непередбачені обставини: наприклад, зруйнування газової інфраструктури або подальше скорочення постачання газу до Європи.

Без західної фінансової підтримки нам не вистачатиме газу, а це означатиме, що у нас будуть дуже високі ризики виходу з ладу енергосистеми, – заявив Юрій Вітренко.

Він також розповів, що Нафтогаз забезпечив газом деякі українські енергетичні компанії ще у березні, коли постачання вугілля було зупинено через повномасштабне вторгнення.

Інакше не було б електрики, – сказав він. А без імпорту газу відключення світла можуть статися у багатьох частинах України.

Україна виробляє близько 60% необхідного їй обсягу газу всередині країни, а решту імпортує у своїх сусідів за ринковими цінами.

Україні потрібно близько 10 мільярдів доларів на імпорт газу. Голова Нафтогазу зазначив, що, на його думку, наші союзники розуміють необхідність у цих грошах, але він не може бути впевненим, що Україна отримає кошти, тому що “дуже важко бути у чомусь впевненим під час війни”.

Ситуація може кардинально змінитись, якщо, наприклад, росія націлиться на якусь стратегічно важливу газову інфраструктуру України, електростанції або об’єкти видобутку газу.

Близько 50% усіх газових родовищ України перебувають у Харківській області, за чотири милі від лінії фронту. Якщо вони або українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати значно більше газу.

Також можуть виникнути труднощі, якщо росія вирішить ще більше скоротити постачання газу до ЄС, що призведе до суттєвого подорожчання газу.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.