Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

США передадуть Україні винищувачі F-16

Останнім часом США на найвищому політичному рівні підтвердили передання Україні винищувачів F-16. По-перше, цю новину оголосив державний секретар США Ентоні Блінкен, якого окремі ЗМІ вважають "головним ідеологом" постачання F-16 в Україну. А під час саміту країн "великої сімки" у Хіросімі 20-21 травня це підтвердив сам президент США Джо Байденом у присутності президента України Володимира Зеленського.

Сам Зеленський заявив, що "...коли F-16 з'являться у небі України, це буде історичний момент для архітектури безпеки у світі"  і додав, що "повітряний щит" може бути повноцінним лише тоді, коли наземні системи ППО доповнюються сучасними літаками у повітрі.

Президент Байден також зазначив, що отримав від Зеленського гарантії, що українські війська не використовуватимуть надані Заходом винищувачі F-16 для вторгнення на територію агресора. Байден додав, що винищувачі F-16 малоймовірно змінили б ситуацію в Бахмуті й, враховуючи терміни передачі, малоймовірно, що вони будуть використані під час українського контрнаступу.

Сам довгоочікуваний процес передачі літаків вже розпочався - з етапу підготовки українських пілотів. На тому ж саміті Байден під час пресконференції підтвердив згоду США на навчання українських пілотів на F-16. Великобританія також планує розпочати навчання наших пілотів вже влітку. Крім того, Бельгія, Польща й Італія планують долучитися до навчання українських пілотів та створення логістичної системи обслуговування літаків, а Нідерланди та Данія заявили про готовність надати до 50-60 винищувачів.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.