Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Яке буває борошно

Борошно - складова частина будь-якої випічки, чи то хліб, чи солодка булочка. Саме від неї багато в чому залежить якість майбутнього виробу. У цій статті ми розглянемо, як вибрати найкраще борошно для випічки і яке краще використовувати для певних борошняних виробів.

Види борошна

Борошно класифікується за основним компонентом, з якого воно виробляється:

  1. пшеничне;
  2. лляне;
  3. кукурудзяне;
  4. рисове;
  5. ячмінне;
  6. житнє;
  7. гречане;
  8. соєве.

У кулінарії використовується зазвичай пшеничне борошно. Але відразу уточнимо, що борошно 1 кг не відноситься до низькокалорійного, тому цей критерій потрібно враховувати тим, хто на дієті. Низькокалорійними вважаються лляне, вівсяне та ячмінне борошно.

Пшеничне борошно буває кількох сортів:

Вищий - біле борошно дрібного помелу. Для отримання вищого ґатунку зерна піддаються ретельному дробленню, після чого їх просіюють і видувають. на останньому етапі проводиться сортування зерен, і лише кілька їхніх міліграмів стають борошном. З вищого ґатунку виходять ніжні торти, пишний хліб, повітряні булочки.

Перший – практично не відрізняється від борошна вищого ґатунку, за винятком присутніх у ньому невеликої кількості оболонок зерна. Такий сорт підходить для приготування несолодких пирогів чи хліба.

Другий – відрізняється грубою підлогою та сірим кольором. Борошно можна використовувати для млинців, мантів чи пельменів.

Цільнозерновий – найкорисніший сорт. У складі борошна оболонка та зародок пшениці. Цільнозерновий сорт практично не використовується у промислових масштабах, тому в магазинній випічці він рідко зустрічається.

Також потрібно відзначити і «десертні» сорти борошна: кокосове, черемхове, кедрова і гарбузове. З них роблять різні начинки для випічки, а також печиво та морозиво.

Як вибрати борошно для домашньої випічки

Існує кілька основних критеріїв вибору пшеничного борошна:

  1. Помел – впливає на час «дозрівання» тесту. Довше піднімається тісто, у якому великі частки.
  2. Частка клейковини – визначає еластичність. При великій кількості клейковини готова випічка кришиться, а при недостатньому виріб не триматиме форму.
  3. Вміст вологи впливає на зберігання готової випічки. Чим менше вологи в муці, тим довше готовий виріб може зберігатися.
  4. Число падіння – визначає смак та консистенцію випічки. Чим менший показник, тим більш кислим і в'язким вийде готовий продукт. Велика кількість падіння стане причиною несмачної випічки.

    Визначити самостійно ці показники не вдасться. Проведеннями досліджень займаються спеціалісти у лабораторії.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.