Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Туреччина шантажує Євросоюз

Туреччина дозволяє собі шантажувати європейську владу. Так вважає Нотіс Матіас, депутат Європарламенту від Греції.

Ахмет Давутоглу, турецький прем'єр-міністр, знову пригрозив ЄС, що керівництво Туреччини не стане виконувати взяті зобов'язання по міграційній угоді з Брюсселем, якщо Євросоюз не скасує візи для турків. Також одночасно з цим в Німеччині розгорівся скандал через образливі рядки на адресу Таїпа Ердогана, прочитані сатириком в ефірі німецького телеканалу.

Таким чином, чергова спроба європейських країн у вирішенні проблеми величезного напливу мігрантів опинилася під загрозою. Анкара пригрозила анулювати міграційну угоду з Брюсселем, якщо до літа поточного року громадянам Туреччині не буде надано безвізовий режим.

«Ми сподіваємося, що в червні візи для Туреччини будуть скасовані. І якщо цього не буде, то не можна чекати на те, що Анкара продовжить виконувати свої обіцянки», - констатував Ахмет Давутоглу.

Голова Єврокомісії відповів, що лібералізація візового режиму вимагає виконання критеріїв угоди і для Туреччини ніяких поблажок щодо них не буде. Також Анкара повинна виконати кілька десятків умов, позначених Брюсселем. Однак цю частину угоди турецький уряд, по всій видимості, вирішив просто забути.

«Ердоган оголосив, що скасує угоду з ЄС, якщо протягом 2 місяців не буде скасований візовий режим для Туреччини, причому незалежно від того, чи виконає Анкара свою частину угоди», - зазначив Гі Верхофстадт, член Європарламенту.

Як стверджує Брюссель на даний момент з 72 критеріїв, Туреччина виконала лише 19.

«Туреччина вдається до немислимих фокусів і шантажує Євросоюз. Влада Туреччини прекрасно знає про те, що необхідно виконати ряд умов для скасування віз», - поділився Нотіс Маріас.

11 квітня Ердоган звернувся з особистою заявою до прокуратури Німеччини, у якій вимагав почати розслідування проти телеведучого, який в ефірі прочитав образливий вірш про нього. На наступний день канцлер Меркель оголосила, що в конституції ФРН написано про свободу думки і самовираження. Проте 15 квітня вона ж заявила, що німецький уряд вивчив запит турецького президента і вирішив дати дозвіл на порушення кримінальної справи.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь