Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Як обирати зимові шини

Холодна пора року це особливий період для будь-якого водія. Звички машини при настанні негативних температур сильно змінюються. А в деяких країнах люди вважають виїзд на автомобілі в засніжену погоду неприпустимим ризиком.

У тих країнах, де зима триває довго і відрізняється великою кількістю снігу і льоду, погода змушує людей змінювати гуму на більш відповідну таким умовам (таку, як белшина зимняя). Як же правильно вибрати зимову гуму?

Умови експлуатації.

Будь-яка гума підбирається під конкретне покриття. У невеликих містах і передмістях дорожні служби працюють не так ефективно як у великих мегаполісах і, отже, дороги там більш вкриті льодом і рясніше засипані снігом. В таких умовах найкраще працює, так званий, скандинавський вид зимових покришок. Така гума відрізняється яскраво-вираженими грунтозачепами і глибоким протектором. Поздовжній протектор на такій гумі практично відсутній. Такі покришки відмінно чіпляються за сніг і лід, але ось зчеплення з асфальтом у них досить посереднє.

У великих містах взимку, найчастіше, на дорогах замість снігу суміш з реагентів і води. Великий скандинавський протектор в таких умовах працюватиме не так добре, як європейський. Європейський тип зимових покришок відрізняється наявністю поздовжніх каналів, які служать для відводу води. Тому в місті краще вибрати саме цей тип зимової гуми.

Шипи.

Існує думка, що шипована гума апріорі краще, ніж, так звана, «липучка». Важливо розуміти, що шипи, як і будь-який метал, прослизають по асфальту. Отже, шипована гума не кращим чином веде себе в умовах відкритого асфальту, але відмінно чіпляється за лід і укочений сніг. В умовах відсутності снігу та льоду шиповані покришки не мають ніяких переваг, і варто віддати перевагу фрикційній гумі ( «липучка»). Однак, якщо ви, все ж, іноді виїжджаєте на лід або сніг, то краще не ризикувати і вибрати гуму з наявністю шипів, які не підведуть в різко змінених погодних умовах.

Малюнок протектора.

Малюнок протектора впливає на шум при їзді, а також на поведінку машини на дорозі. За шум відповідає показник спрямованості малюнка. Зрозуміло, шини з направленим малюнком видають менше шуму.

Зимові покришки можна розділити на 2 типи: з симетричним і асиметричним малюнком. У покришок з асиметричним малюнком внутрішній малюнок відрізняється від зовнішнього. Це потрібно для того, щоб покришка могла виконувати дві функції одночасно: відводити воду і чіплятися за сніг і лід. Внутрішня частина таких покришок має поздовжні канавки, що відводять воду, а зовнішня володіє грунтозацепамі. Такий тип покришок відрізняється високою вартістю і отримує все більшу популярність у автовласників.

Розмір шин.

Інформацію про розмір покришок виштамповують на зовнішньому їх боці. Отже, для того, щоб дізнатися потрібний розмір гуми, слід подивитися на вже наявний комплект і підібрати такий же за розміром. Також цю інформацію можна знайти в керівництві по експлуатації.

Покришка розмірністю 225/45 R17 матиме ширину зони контакту в 225 мм, висота борта становитиме 45% від ширини (в нашому випадку 101,25 мм) і вона буде підходити під колісний диск діаметром 17 дюймів. R в даному випадку означає Radial. Це означає, що перед вами радіальний тип гуми. Сьогодні все покришки радіальні, але позначення залишилося з часів існування діагональних покришок.

Також у гуми існує показник максимально допустимої швидкості. Цей показник, найчастіше, не має значення, так як перевищує максимальну швидкість автомобіля.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь