Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Профільні труби: що про них треба знати покупцеві?

Труба: як правило, в сприйнятті покупця - це виріб, необхідне для прокладки конкретного транспортного шляху (теплотраси, каналізаційного, водоснабженческого трубопроводу) круглого перетину різного діаметру. Але в будівництві (так само як і у виробництві, машинобудуванні) нерідко використовуються і відмінні від звичних варіанти труб - профільні моделі. Вони часто не придатні для складання трубопроводу, тому як мають не кругле і не овальний перетин, а квадратне або прямокутне.

Основне призначення таких виробів (по суті, порожнистих металевих брусків) - участь в міцної металоконструкції: дверному або віконному профілі, каркасі вітрин, стендів і т.д. У порівнянні з арматурними (цілісними металевими виробами) вони істотно виграють у вазі (практично без втрати в міцності). З дерев'яними ж або пластиковими брусами (опорами) квадратні або прямокутні труби за рівнем стійкості до вигину або зламу не йдуть ні в яке порівняння (в їх користь, звичайно).

До речі, тут можна придбати профільні труби найвищої якості за привабливою ціною.

Виготовляють профільні труби одним з 2 способів:

  1. деформування;
  2. формування звареної конструкції з заготівлі металевого листа.

Як правило, квадратна труба, виконана способом деформування (стиснення з різних сторін круглої труби), є більш затребуваною на ринку. При цьому сама технологія деформації теж може відрізнятися. Холодна деформація вважається більш привабливим варіантом виробництва, так як забезпечує високу міцність і конструкційні якості готового виробу. Гарячодеформовані труби обходяться дешевше, але кілька програють за рівнем стійкості до вигину холоднодеформована аналогам.

Практика вибору подібних виробів (для конкретних будівельних потреб) враховує 4 критерії оцінки різних виробів:

  1. марка стали, що застосовується для виготовлення профілю (для квадратних труб можуть застосовуватися різні сплави, але сталева основа вважається все ж найбільш прийнятною);
  2. розміри (вони можуть варіювати в діапазоні від 1,5 на 1,5 до 45 на 35 см);
  3. товщина стінок вироби: від 0,1 до 1,2 см;
  4. довжина секції: починається з 1м і закінчується на 12м.

При покупці подібних виробів необхідно дивитися не тільки на їх міцності, технічні та фізико-механічні характеристики, форму, розміри і базу, а й на сертифікати, якими супроводжується кожна партія. Є ряд стандартів за версією ГОСТ і ТУ, яким подібна продукція повинна відповідати. Що саме і підтверджується сертифікаційними документами.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь