Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Квадрат Декарта - цікавий метод прийняття рішення

Рене Декарт відомий не тільки своїми численними відкриттями в галузі фізики, математики та аналітичної геометрії. Одного разу ним була придумана унікальна методика вирішення важливих питань, що згодом отримала назву «Квадрат Декарта». Чим же вона цікава і корисна для нас з вами?

Перш ніж перейти до суті питання, відзначимо, що "Квадрат Декарта" не чарівний, але простий у використанні і адаптивний. Його можуть застосовувати і бізнесмени, і школярі, і домогосподарки.

Згідно зі схемою, придуманої ученим, людині потрібно відповісти всього на 4 простих питання, щоб прийняти рішення в будь-якій ситуації. Унікальний квадрат Декарта техніка прийняття рішень, яка завжди спрацьовує. Не вірите? Тоді скористайтеся нею, намалювавши на папері квадрат і розділивши його на 4 частини. У них напишіть наступні питання:

  1. • Що я отримаю, якщо це станеться?
  2. • Що буде, якщо нічого не трапиться?
  3. • Чого не буде, якщо все залишиться без змін?
  4. • Чого не буде, якщо це станеться?

Давайте розглянемо роботу «магічного квадрата» на простому прикладі. Уявіть, що ви використовуєте метод декарта, щоб вирішити, чи варто міняти місце роботи. По черзі відповідаючи на наведені вище питання, ви:

  1. 1. Визначте всі переваги переходу на нову посаду. Вони будуть мотивувати вам прийняти рішення і скоріше погодитися на пропозицію потенційного роботодавця.
  2. 2. Зрозумієте, що трапиться в разі відмови від рішення.
  3. 3. Чи знайдете мінуси від неотримання іншої роботи.
  4. 4. Дізнаєтеся ціну втілення в життя своєї ідеї. Може виявитися, що вам краще залишитися на колишній посаді.

Щоб методика спрацювала, на питання потрібно відповідати правдиво, ретельно обдумуючи відповіді і записуючи їх. Додамо, що квадрат Декарта універсальний і може використовуватися у всіх сферах діяльності людини. Перенісши можливі вирішення питання на папір, ви зайвий раз переосмислити їх і в підсумку зробите правильний висновок.

Зазвичай ми, відшукуючи відповіді на життєво важливі питання, не враховуємо всі можливі наслідки того чи іншого події. Зосередившись на одному варіанті, ми забуваємо про інших, про що згодом шкодуємо і хочемо все виправити.

Психологи кажуть, що приймати зважені рішення людям заважає нерозуміння підсумкового результату, а також страх зробити фатальну помилку. У ряді ситуацій до цих факторів додається жадібність: якщо кілька варіантів розвитку подій виглядають однаково привабливо, вибрати один з них дуже складно.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь