Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Експертна оцінка: що це, і коли вона необхідна?

Експертна оцінка аналізує параметри процесів або об'єктів, які не можна виміряти безпосередньо. Вона проходить на підставі професійного досвіду одного або декількох фахівців. Експертна оцінка може містити не тільки інформацію про поточний стан об'єкта, а й давати прогноз його подальшого розвитку і зміни ситуації. Результат аналізу дає можливість прийняти грамотне рішення, спираючись на думку професіоналів.

Які методи використовуються при експертній оцінці?

Експертна оцінка - це всебічне дослідження об'єкта. І, як будь-яке дослідження, вона спирається на ряд методів:

Асоціативний. Спирається на вивчення аналогічного або схожого за властивостями об'єкта.

Бінарних порівнянь. Проводиться шляхом зіставлення альтернативних варіантів, з яких необхідно вибрати найбільш підходящий в даній ситуації.

Векторів переваг. Аналізується набір всіх можливих альтернативних варіантів, вибираються ті з них, які на даний момент є найбільш переважними.

Фокальних об'єктів. Ознаки аналогів, відібраних випадковим чином, переносяться на аналізований об'єкт.

Середньої точки. Формуються два альтернативних варіанти рішення - найбільш і найменш кращий. Експерту в ході роботи необхідно підібрати середній варіант, що знаходиться між першими двома.

Персональний опитування. Являє собою інтерв'ю між замовником і експертом. Замовник отримує відповіді на питання, які є важливими для досягнення програмних цілей.

До речі, вас може зацікавити оціночна компанія Парето, яка надає свої професійні послуги за вигідними цінами!

Коли може знадобитися експертна оцінка?

Експертна оцінка проводиться для встановлення певних характеристик об'єкта і для аналізу перспектив його розвитку в майбутньому. Вона проводиться у випадках:

Продажу або покупки нерухомості. Можливе проведення експертної оцінки щодо будинків, земельних ділянок, квартир, кімнат і часткою в майні.

Успадкування. При передачі у спадок нерухомості, транспортних засобів, бізнесу та інших об'єктів може знадобитися експертна оцінка.

Звернення в банк. Кредитно-фінансові організації вимагають оцінку застави при оформленні позики. Зокрема, до послуг оцінювачів вдаються покупці нерухомості в іпотеку.

Матеріальних збитків. Після дорожньо-транспортної пригоди, затоплення квартири або пожежі оцінювач може встановити точний обсяг завданих збитків та визначити розмір компенсації, який необхідно виплатити особі.

Розвитку бізнесу. Експертна оцінка цінних паперів, часток у статутному капіталі, векселів та майна компанії необхідна при укладанні угод з великими партнерами, зверненні в банк або участі в держзакупівлі. Інформація від експертів також може допомогти в розвитку бізнесу і виявленні його основних точок зростання.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь