Новини Війни, України та Світу
Загружаем курси валют від minfin.com.ua

Фонд Булата Утемуратова допомагає особливим дітям

Аутизм - термін, який об'єднує групи розладів розвитку ЦНС (центральної нервової системи). Перш за все, ці розлади проявляються в порушеннях соціальної взаємодії і порушеннях в області комунікації, а також в стереотипності, своєрідності і обмеженості інтересів і діяльності. Таких дітей не можна «вилікувати», але ось допомогти їм та їхнім батькам можна. Потрібно тільки знати, як допомогти. І казахстанський бізнесмен Булат Утемуратов вирішив зайнятися цим складним питанням - заснований ним фонд ось уже три роки розвиває багатофункціональні ресурсні центри для особливих дітей. У 2015 році такі центри були відкриті в Алмати і Астані, а ще через рік Фонд заснував такі ж центри в Кизилорда і Усть-Каменогорську.

Центри «Асил Мірас»

Центр підтримки дітей з аутизмом «Асил Мірас» при Фонді Булата Утемуратова - це багатопрофільна служба, де особливі діти отримують своєчасну допомогу фахівців. У кожному такому центрі працюють три служби: психолого-педагогічної реабілітації, діагностики та служба надання підтримки батькам. Кожні 5,5 місяців (саме настільки розрахований реабілітаційний період) в кожному центрі комплексну допомогу отримують понад 180 дітей. Якщо вас цікавить біографія Булата Утемуратова, то рекомендуємо перейти на сайт https://bulatutemuratov.kz/biografiya-bulata-utemuratova/ вже зараз.

Всі центри «Асил Мірас» працюють за однією програмою, заснованою на двох міжнародних методиках корекції розладів аутичного спектру. Перша - класична, коли з дитиною опрацьовують соціально-комунікативну і когнітивну сфери, повсякденні мовні навички. Працюють чотири фахівці: психолог, дефектолог, логопед і соціальний педагог. Методика №2 - ABA-терапія, - це професійна допомога дитині в освоєнні 544 навичок, якими згідно з оцінкою фахівців, повинна володіти людина з аутизмом. Для цього за кожним учнем закріплюється індивідуальний вчитель. Ознайомитися з діяльністю Булата Утемуратова ви можете за даним посиланням https://bulatutemuratov.kz/ вже зараз.

Хочемо ми цього, чи ні - аутизм став частиною повсякденності. Можна спробувати його не помічати, можна з ним боротися, намагаючись його «вилікувати», а можна навчитися жити з ним. Це важлива проблема, про яку необхідно говорити. За підтримки Булата Утемуратова в центрах «Асил Мірас» за ці роки спеціально пройшли навчання як мінімум сорок фахівців, серед яких лікарі-психологи, дефектологи, логопеди і соціальні педагоги для роботи з дітьми з аутизмом. У підготовці цих кадрів брали участь професіонали з Казахстану, США і Європи. Мало того, «Асил Міру» в 2017 році вдруге провів конференцію «Аутизм. Світ можливостей ». Вчителі, батьки, медичні працівники, - широке коло зацікавлених отримують шанс дізнатися більше про аутизм, про нові методики корекції розладів ЦНС, можливість знайти однодумців, перейняти і поділитися корисним досвідом.

Центри «Асил Мірас» називаються ресурсними тому, що націлені вони, перш за все як раз на передачу передового досвіду в наукових дослідженнях. Вони забезпечені педагогічними кадрами і передовим обладнанням, на їх базі здійснюється інтеграція і концентрація матеріально-технічних, педагогічних, інформаційних, інтелектуальних та інших ресурсів освіти. Тобто вони створені для того, щоб поліпшити якість надання професійної допомоги дітям з аутизмом. Як від кинутого у воду каменя розходяться кола, так і робота «Асил Мірас» призведе до того, що особливим дітям навчаться правильно допомагати. І, нарешті, найважливіше - всі послуги в Центрі надаються безкоштовно.



Если вы заметили ошибку, выделите необходимый текст и нажмите Ctrl+Enter, чтобы сообщить об этом редакции.


Залишити відповідь